Förhållandet mellan Sverige och Israel har allvarligt försämrats sedan erkännandet av Palestina, menar Per Jönsson. Foto: TT

”En skymf mot Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Israels utrikesminister Lieberman vägrar ta emot Sveriges motsvarighet Margot Wallström på ett officiellt besök i Israel. Utrikespolitiska institutets Per Jönsson menar att detta är en rejäl upptrappning av konflikten mellan länderna.

I den diplomatiska världen agerar stater och politiker ofta med subtil kritik. Genom ett ”kraftigt understrykande” eller en ”med emfas poängterad markering” kan motparten få veta att den agerat på ett otillfredsställande sätt. Men konflikten mellan Sverige och Israel har nu, i efterdyningarna av Sveriges erkännande av Palestina, tagits till nästa diplomatiska nivå. Det menar Mellanösternexpertern Utrikespolitiska institutet Per Jönsson.

– Att Sveriges utrikesminister inte är välkommen till Israel på officiellt besök är att ta konflikten vidare från en diplomatisk markering till en politisk handling, säger Per Jönsson till SVT Nyheter.

Sverige erkänner Palestina

Allvarlig försämring

Redan i december skrev den israeliska tidningen Jerusalem Post att landets utrikesminister Avigdor Lieberman inte hade för avsikt att träffa Margot Wallström (S) under hennes planerade Israelbesök i slutet av januari. Samma tidning uppger nu att israeliska diplomater menar att enda sättet att förbättra relationerna mellan länderna är om Sverige ber om ursäkt för erkännandet av Palestina eller att Sveriges regering helt enkelt byts ut.

– Förhållandet mellan Sverige och Israel har varit dåligt i ungefär tio år, även förra regeringen sågs på med ogillande från israeliskt håll. Men sedan erkännandet av Palestina har det blivit en allvarlig försämring, menar Per Jönsson.

Enligt Per Jönsson kan grundtanken bakom Sveriges erkännande av Palestina mycket väl ha varit god och ett sätt att balansera parterna för att få fart på fredssamtalen mellan Israel och de palestinska myndigheterna. Men att resultatet istället kan vara kontraproduktivt, då Sverige nu för lång framtid förlorat sin möjlighet att medla mellan parterna.

– Det här sätter absolut käppar i hjulet för svenskt agerande i området, konstaterar Per Jönsson.

Utrikesministern inte välkommen

Det är inte första gången Sverige är i diplomatiskt blåsväder. När Sverige 1968 med Olof Palme i spetsen kritiserade USA:s inblandning i Vietnamkriget och upprättade diplomatiska förbindelser med Nordvietnam, lämnade USA:s ambassadör i Sverige sin post och någon ny utsågs inte förrän två år senare. Sveriges ambassadör i USA förvägrades också inresetillstånd. De diplomatiska förbindelserna med Sverige nära på upphörde, och normaliserades inte helt förrän 1974.

– Det här är värre, för även om då diplomatin upphörde på papperet, så sker ju kontakter under bordet ändå. Nu är vår utrikesminister inte välkommen till ett annat land, det är väldigt skymfande, säger Per Jönsson till SVT Nyheter.

Jönsson jämför det med en annan pågående diplomatisk konflikt.

– Det är så klart inte på samma nivå, men agerandet är lite liknande som när USA:s president Obama ställde in sitt planerade besök i Ryssland med kort varsel, också en väldigt kraftig politisk handling, säger Per Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige erkänner Palestina

Mer i ämnet