• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Situationen är oförutsägbar, säger Petr Topychkanov, expert vid Sipri. Tv: Tre amerikanska kärnvapenkapabla B-52 bombflygplan över Östersjön. Foto: USA:s flygvapen 23 oktober 2019/Sipri

Experten om sista kärnvapenavtalet: Oklart om USA och Ryssland kan komma överens

Uppdaterad
Publicerad

Kärnvapenexperten Dr Petr Topychkanov, vid fredsforskningsinsitutet Sipri, säger att det är oklart om USA och Ryssland kan komma överens om en förlängning av Nya start – det sista kärnvapenavtalet mellan länderna – trots närmanden från båda länderna på tisdagen. 

Avtalet Nya start (New START) löper ut i februari 2021 och reglerar ländernas strategiska kärnvapenarsenaler.

Ryssland har föreslagit en förlängning av avtalet med ett år. De uppger att de är redo att ingå en politisk överenskommelse med USA om att frysa båda sidors befintliga kärnvapenarsenaler, enligt uttalandet på tisdagen.

Kort efter det ryska uttalandet svarade USA att de är beredda att träffas omedelbart för att slutföra ett ”verifierbart avtal”.

Just det är knäckfrågan, enligt Dr Petr Topychkanov vid Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri.

– Det är fortfarande oklart om det är möjligt för båda sidor att komma överens. Situationen är oförutsägbar, säger han.

Är du optimistisk eller pessimistisk?

– Jag är försiktig, varken optimistisk eller pessimistisk.

Ryska atomdrivna och kärnvapenkapabla ubåten K-266 Orel vid marinbasen Kronstadt i Östersjön i samband med flottparaden. Foto: Kreml via AP 26 juli 2020

Kontrollmekanismer

Topychkanov säger att USA vill skapa ett separat verifierbart avtal som begränsar antalet kärnvapen till dagens nivå. Det innebär att länderna gör ett ömsesidigt åtagande om att kunna inspektera och kontrollera varandras kärnvapen så att avtalet efterlevs.

Men Ryssland har för närvarande inget intresse av ett sådant separat avtal, utan är berett att tillfälligt frysa antalet robotar i ett år.

– De vill snarare ha ett politisk åtagande utan någon form av verifiering.

Presidentval

Topychkanov uppger att frågan påverkas av vem som blir USA:s nästa president. Just nu är kärnvapenkontrollen osäker från 2021.

– Joe Biden har redan indikerat att han är intresserad av att förlänga Nya start. Han har visat sitt stöd för kontroll av kärnvapen.

Dessutom har världens tredje största kärnvapenmakt, Kina, en nyckelroll. USA vill få med Kina i ett nytt avtal.

– Kina är tydliga med att de stödjer en bilateral förlängning av avtalet mellan USA och Ryssland.

Tre amerikanska kärnvapenkapabla B-52 bombflygplan över Östersjön. Foto: USA:s flygvapen 23 oktober 2019

Spruckna avtal

De senaste åren har flera viktiga kärnvapenavtal mellan USA och Ryssland upphört. Sensommaren 2019 lämnade båda länderna INF-avtalet som förbjöd markbaserade medeldistans-robotar.

Våren 2020 meddelade USA att de lämnar Open Skies – ett avtal som tillåter Ryssland, USA och ett 30-tal andra länder att övervaka varandra med flyg, för att kontrollera ländernas rustning och därmed öka avspänningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.