I Transparency Internationals senaste mätning för upplevd korruption 2022 dalar Sverige till 83 poäng av 100 möjliga. Trots tappet ligger Sverige fortfarande högt upp i listan bland de 180 länder som ingår i sammanställningen, men ligger sämst till bland sina nordiska grannländer.
– Det är en allvarlig företeelse för det kringgår demokratins kärna, säger Ulrik Åshuvud, ordförande för Transparency International.
Allvarlig samhällstrend
Samtidigt förekommer flera svenska företag i internationella bötesligan för korruption. Två av dem kvalar in på den globala tio-i-topp-listan: Ericsson och Telia.
Enligt Louise Brown, som tidigare var ordförande för Transparency International, men nu arbetar som antikorruptionsexpert vid konsultfirman FCG, kan Sveriges nya placering på korruptionsindexet peka på en allvarlig samhällstrend.
Hon lyfter bland annat studien Nordic Business Ethics Survey 2022, som besvarats av 5 000 personer, och som visar att majoriteten av de anställda i svenska och nordiska företag har bevittnat etiska oegentligheter.
– I Sverige har vi en markant ökning av olika typer av bedrägeribrott, växande organiserad brottslighet. Det är väldigt viktigt att förstå att mutor och korruption är en del av det här, säger Brown.
Vad beror den här utvecklingen på?
– Vi har typiskt sett i Sverige väldigt hög tillit och man drar sig för att kontrollera och granska. Man förlitar sig på att en lämnad uppgift stämmer. Dessvärre är vi i en situation där intern styrning och kontroll vad gäller korruptionsbekämpning är eftersatt i både offentlig och privat sektor. Om vi inte agerar nu på detta så riskerar läget att förvärras.
Antikorruptionsutredning läggs ner
Den tidigare S-regeringen tillsatte i fjol en utredning om korruption och otillåten påverkan i offentlig verksamhet och näringsliv. Nyligen meddelade regeringen att utredningen skrotas.
Beslutet har mött kritik både från oppositionen och Transparency International.
– Regeringen bör snarast återstarta utredningen om otillåten påverkan och korruption som lades ned helt utan förvarning i förra veckan med förklaringen att man ville ”ta ett omtag”, säger Ulrik Åshuvud.
Lista – länderna i topp och botten
Totalt har 180 länder har rankats enligt ett korruptionsindex från 0-100.
Tio länderna med högst ranking
1. Danmark
2. Finland
2. Nya Zeeland
4. Norge
5. Singapore
5. Sverige
7. Schweiz
8. Nederländerna
9. Tyskland
10. Irland
10. Luxemburg
Tio länderna med lägst ranking
180. Somalia
178. Syrien
178. Sydsudan
177. Venezuela
176. Yemen
171. Libyen
171. Nordkorea
171. Haiti
171. Ekvatorialguinea
171. Burundi
Källa: Transparency Internation