Centerpartiets Fredrick Federley var först ut i utfrågningen och fick svara på frågor om partiets hjärtefråga jordbruket, migration och arbetsmarknaden. Federley som har en mandatperiod i maktens korridorer i EU med sig klarade sig bra i utfrågningen, enligt SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.
– Han är rutinerad och har suttit i parlamentet där han har haft en tung position som vice ordförande i liberala partiet Alde och bland annat varit pådrivande i frågan om veterinärmedicinpaketet. Han gjorde inte bort sig, säger Marmorstein.
”Hon hade problem att svara”
Nykomlingen i EU-sammanhang, miljöpartisten Alice Bah Kuhnke, hade det däremot inte lika enkelt. Hon fick ta sig an ämnen som terrorism, klimatet och upphovsrätten. Svaren på frågor om terrorism var inte helt klockrena och i stället hänvisade hon till vad sina partikollegor tidigare har svarat.
– Hon hade problem att svara här. Det hade varit intressant att veta hur hon själv hade agerat i de här omröstningarna, säger Elisabeth Marmorstein.
SD: Bättre med låga klimatmål
Sverigedemokraternas kandidat Peter Lundgren, som också ställer upp i valet för andra gången, blev också utfrågad om klimatet och migrationen inom EU. Angående klimatet sa han att det har pågått en ”klimathysteri” sedan 1972.
– Framför allt så menar han att de här målen som EU har satt upp till 2030, att minska utsläppen med 40 procent, är för höga mål och att man aldrig kommer att nå dem. Den här åsikten är han ensam om bland de svenska partierna, säger Marmorstein.
Vad tycker du att stack ut i debatten?
– Jag tycker att det var intressant att höra Miljöpartiet och Sverigedemokraterna i samma program och bli utfrågade om klimatet. Det är två partier som står så långt ifrån varandra som man kan i den frågan, säger Marmorstein.