Maria Landeborn, sparekonom Skandia

Fallgroparna att se upp med i aktiesparandet: Risk att förlora pengarna

Uppdaterad
Publicerad

Är man intresserad av att spara på börsen så ska man akta sig för att tro att man kan göra snabba pengar. Det säger Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.

– Man ska inte tro att man springer på en superaktie. Risken är större att förlora pengarna än att göra snabba klipp.

De senaste sju åren har det varit en uppåtgående trend på börsen. Men ser man historiskt så brukar ett ras komma förr eller senare.

Var påläst

– Många unga som ger sig in på börsen nu har troligen inte upplevt en krasch, därför är det viktigt att man förstår att det kan komma. Att se sitt sparkapital försvinna från en dag till en annan måste man ha med i beräkningen, säger Maria Landeborn.

Olika sparsätt

Om man ska investera på börsen är det viktigt att ha rätt förväntningar. Det är skillnad på aktier och aktiefonder.

– Aktiefonder kan vara ett bra alternativ eftersom man får riskspridning. Det är dessutom enklare att månadsspara i fonder eftersom man kan ha ett autogiro kopplat till fonden, säger Maria.

Gott om tid

– Långsiktighet och att sprida riskerna är viktigt. Att spara på börsen är inget man ska göra om man behöver pengarna på kort sikt, säger Maria Landeborn.

– Är man ung i dag och ska ge sig in på börsen så har man gott om tid. Då finns tid för pengar att växa med ränta på ränta-effekt och man kan ha råd att ta nedgångar. Att spara på börsen ska vara långsiktigt, minst fem till tio år.

Hur mycket måste man spara?

– Hur mycket man sparar väljer man själv, men ett riktmärke man brukar ha är att spara 10 procent av det man får ut i lön, en del på sparkonton så man kan ta ut när man behöver och en del som går in i aktiefonder som är långsiktiga, säger Maria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.