”Det som står på intranätet får tala för sig självt”, säger FI:s presstalesperson. Foto: TT

FI-chef trodde inte svenska bankers kunder var tillräckligt ”rika” för att tvätta pengar

Uppdaterad
Publicerad

Finansinspektionen, FI, trodde inte att svenska bankers kunder var tillräckligt ”rika” för att tvätta pengar i större skala. Det rapporterar Svenska Dagbladet som har tagit del av flera interna dokument från myndigheten.

När penningtvättskandalen inom Danske Bank briserade under hösten 2018 tonade Christian Lynne Wandt, chef för Finansinspektionens penningtvättavdelning, ner riskerna för att liknande kunde ske med svenska banker.

”Svenska bankers intressen i Baltikum är kunder som inte är riktigt lika rika, och inte riktigt lika icke-transparenta om sina tillgångar. Det gör att att (sic!) svenska banker inte heller skulle drabbas särskilt hårt om problem skulle uppstå i Baltikum”, sa Christian Lynne Wandt i ett budskap som publicerades på FI:s intranät.

Swedbank och penningtvätten

Vill inte kommentera

När Svenska Dagbladet i dag söker Christian Lynne Wandt för en kommentar avböjer han att ställa upp på intervju. Istället ger FI:s presstalesperson Victoria Ericsson en kommentar:

– Det som står på intranätet får tala för sig självt. Det är inga hemligheter som publiceras där även om det inte är avsett för utomstående, säger hon till Svenska Dagbladet.

SVT Nyheter har sökt Christian Lynne Wandt. FI:s pressavdelningen hälsar att myndigheten inte har något ytterligare att säga än den kommentar som den har gett till Svenska Dagbladet.

”Allvarliga uppgifter”

På torsdagen publicerade Finansinspektionen ett pressmeddelande där man kommenterar Uppdrag gransknings avslöjanden om misstänkt penningtvätt, uppgifter som man ser allvarligt på.

– Uppgifterna är allvarliga och kommer att ingå i FI:s pågående och kommande tillsyn, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Man bedömer att det inte går att utesluta att det förekommer penningtvätt även i svenska banker, men att omfattningen ”rimligtvis” är lägre än vad som förekommit i Danske Bank.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet