Foto: SVT

Finansinspektionens GD: Vi måste gå till botten med detta

Uppdaterad
Publicerad

Efter Uppdrag granskning och SVT Nyheters avslöjande om misstänkt penningtvätt i Swedbank inleder Finansinspektionen en utredning. Det kan leda till kraftiga sanktioner, säger generaldirektören Erik Thedéen till Aktuellt.

– För allvarliga överträdelser gäller det mångmiljardbelopp.

Minst 40 miljarder kronor har slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum, visar granskningen av Uppdrag Granskning och SVT Nyheter.

På torsdagen meddelade Finansinspektionen i Sverige, som sköter tillsynen av svenska banker, att den kommer att inleda en utredning tillsammans med sin estniska motsvarighet. Även den lettiska finansinspektionen och Litauens centralbank erbjuds att delta i utredningen.

Swedbank och penningtvätten

– De uppgifter som kommit fram är mycket allvarliga, säger Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

Han säger att mycket tyder på att penningtvätt har ägt rum, men vill avvakta den egna myndighetens utredning.

– Vi måste gå till botten med detta och bringa klarhet. Vi måste gå igenom vad som har skett, vilken tidsperiod det härrör ifrån, och vad banken har gjort eller inte har gjort, så det är ett ganska brett uppdrag. En del av detta har vi ansvar för och ska bringa klarhet i, men det kan också vara en fråga för brottsbekämpande myndigheter.

Och om ni kommer fram till att de har gjort fel, vad händer då?

– Vi har stora maktbefogenheter, så det kan vara allt från tuffa sanktioner till att kritisera banken. För allvarliga överträdelser handlar det om mångmiljardbelopp.

Även Swedbank meddelade under torsdagen att en extern utredning har tillsatts. Revisionsbolaget EY får uppdraget att utreda de uppgifter som framkommit i SVT:s avslöjande.

”Den bedömning jag gjorde då”

När skandalen kring Danske Bank briserade i höstas uppgav Swedbanks vd Birgitte Bonnesen att banken inte varit inblandad. Erik Thedéen försvarade då Swedbank och sa att svenska banker inte hade omfattande utländska konton i sina filialer i Baltikum.

– Det var den bedömning jag gjorde då, med den information jag hade, nu är det delvis nya uppgifter. Om jag på något sätt vilsefört så är jag förstås ångerfull, men jag menade att säga att jag kunde inte utesluta något, säger Erik Thedéen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet