Finansministern om amorteringskravet: Finns behov av återhållsamhet

Uppdaterad
Publicerad

Inför valet gav finansminister Elisabeth Svantesson (M) bilden av att partiet skulle pausa amorteringskravet med omedelbar verkan för att lätta på bördan bland de svenska hushållen – något som man ännu inte har gjort.

– Just nu ser jag ett stort behov av att vara återhållsam och att göra rätt saker i rätt tid, säger hon i SVT:s Agenda.

”Regeringen borde peka med hela handen och pausa amorteringskravet. Hushållen är oroliga och det behöver inte utvärderas eller utredas”. Så lät det när finansministern pratade om amorteringskravet i september förra året.

Enligt Svantesson gav hon löftet i ett läge då man trodde att inflationen skulle landa på tre procent 2023, men bara några månader senare landade prognosen på flera procentenheter högre.

– Det var en annan prognos för 2023, och i december gav ett tydligt uppdrag till Finansinspektionen att utvärdera den här ventilen som gör att man kan få en paus, säger hon.

FI: Dålig idé att slopa kravet

Redan när Moderaterna kom med löftet varnade myndigheterna för att ett slopande var en dålig idé. Enligt Henrik Braconier, chefsekonom på Finansinspektionen, har man infört kravet för att se till att hushållen tar på sig lite mindre skulder och för att dra ned riskerna.

– Det har gjort att vi kom in i den här krisen som vi är i nu lite mindre skuldsatta och därmed lite mindre räntekänsliga. Det tror jag är bra att ta med sig även in i nästa kris som kommer. Det är i grund och botten ett krav som vi tycker ska finnas över tid, säger han.

Svantesson: Tar ansvar för budget som inte driver på inflationen

Enligt finansministern tar regeringen ansvar för en budget som inte driver på inflationen och som underlättar när det kommer till drivmedelspriserna, elkostnaderna och kostnaderna för personer som kämpar med små marginaler.

– Om vi gör för många saker är det som att kasta pengar på en inflationsbrasa – pengarna brinner upp men inflationen kommer att fortsätta.

”Viktigt att vi gör en sak i taget”

Det var alltså den nya inflationsprognosen för 2023 som fick Elisabeth Svantesson att svänga kring amorteringskravet.

Vad säger du till de väljare som röstade på er och nu känner sig lurade?

– De som röstade på oss vill att vi ska ta ansvar för den situation vi befinner oss i just nu. När jag ser att prognoserna förändras snabbt och vi ser att  lågkonjunkturen verkar bli lång är det viktigt att vi gör en sak i taget, och gör rätt sak.

Se hela intervjun i Agenda på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.