Klippet saknar Foto: SVT

Fler återvänder till länder de flytt från

Uppdaterad
Publicerad

För exakt ett år sedan skärpte regeringen asylreglerna och lade sig på EU:s absoluta miniminivå. Och nu väljer allt fler att dra tillbaka sin asylansökan och återvända till de länder de flytt ifrån. Ett skäl är att det blivit i stort sett omöjligt för majoriteten av de som kommer att återförenas med sina familjer i Sverige.

Den 24 november förra året kallade statsminister Stefan Löfven (S) och dåvarande vice statsminister Åsa Romson (MP) till presskonferens. Beskedet, som fick språkröret att börja gråta, var att Sverige nu skärpte sina asyllagar och anpassade dem till den lägsta nivån i EU.

Tillfälliga uppehållstillstånd blev regel och den som flyr från krig och konflikter skulle inte längre få återförenas min sin närmaste familj i Sverige.

Sveriges flyktingpolitik

Över 5.000 har tagit tillbaka sin ansökan

Ett år senare visar statistik från Migrationsverket att av de som kommit till Sverige efter 24 november 2015 är det 25 procent som fått bifall på sin asylansökan jämfört med 56 procent för de som kom före omläggningen av politiken. Andelen avslag är ungefär lika stor.

Skillnaden beror istället på att de asylsökande antingen skickats tillbaka till det EU-land de först kom till i enlighet med Dublinförordningen, att asylskälen är ogrundade, eller att den asylsökande avvikit eller valt att återta sin asylansökan.

Och det är det allt fler som gör. Hittills i år handlar det om 5.375 personer som tagit tillbaka sin ansökan om uppehålltillstånd.

De frågar ”när ska du hämta oss”

En av dem är Ali Alakrawi från Irak. Han kom till Sverige från Irak den åttonde december förra året.

De två sönerna, Aland, 11, och Lewend, 10, lämnade han kvar hos deras farmor i flyktinglägret utanför det krigshärjade Mosul. Han vågade inte riskera deras liv på Medelhavet och hade hört att i Sverige får barnen komma efter inom ett halvår.

– Alla människor jag frågade sa att Sverige var världens bästa land. Vi kräver ingenting omöjligt. Vi ville bara ha asyl och hämta hit våra barn, säger han.

Pojkarna, som förlorade sin mamma för sju år sedan, saknar sin pappa mycket och ringer ofta.

– De frågar: När ska du komma tillbaka? När kommer du tillbaka och hämtar oss.

”Jag vill bara åka hem”

Men eftersom Ali Alakrawi av allt att döma skulle klassas som krigsflykting av Migrationsverket, en grupp som inte längre får återförenas med sina familjer i Sverige, valde han i förra veckan att dra tillbaka sin asylansökan. Han ska nu återvända till flyktinglägret med sin nya fru Sura Alakrawi och den månadsgamla sonen Aiham.

– Jag har sagt att jag bara vill åka hem. Det är för barnens skull.

Den nya lagen tillåter krigsflyktingar att ta hit sina familjer efter ett drygt år när det tillfälliga uppehållstillståndet löper ut, förutsatt att de kan försörja sig och sin familj och på så sätt får permanent uppehållstillstånd. Det är den möjlighet som migrationsminister Morgan Johansson (S) ser för en person som Ali Alakrawi.

Litet hopp

Ali Alakrawi har bestämt sig. Trots att han varit här i snart ett år har han inte varit på sin första intervju hos Migrationsverket. Att då vänta fler månader till och sen hoppas på ett jobb om ett år är omöjligt. Han kan inte låta pojkarna vara själva i flyktinglägret längre.

– Jag återvänder, vi får leva som alla andra där. Jag har ingenting, jag har förlorat allt. Om de så gjorde mig till Sveriges kung, kan jag inte vänta i tre år.

– Barnen behöver sin pappa.

Fakta

Antal som tagit tillbaka asylansökan:

2012: 1.793

2013: 1.171

2014: 1.540

2015: 3.961

2016: 5.375

Antal som fått ekonomiskt stöd för att etablera sig i hemlandet:

2011: 923

2012: 614

2013: 433

2014: 216

2015: 216

2016: 2183

KÄLLA: Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges flyktingpolitik

Mer i ämnet