Smittspårning via mobiltelefonen Foto: Ina Fassbender, AFP / TT

Folkhälsomyndigheten nobbar smittspårning via mobiler

Uppdaterad
Publicerad

Smittspårning med hjälp av mobilappar planeras i en lång rad länder, men i Sverige är det inte aktuellt – åtminstone inte ännu. Det har Folkhälsomyndigheten nyligen beslutat.

-De resurser som det skulle kräva att smittspåra alla dessa människor är inte rimliga. Den andra biten är att man måste coronatesta väldigt många människor för att få någon som helst effekt av det här, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Sveriges Radio Ekot.

Singapore var tidigt ute med en app som registrerar om användarna befinner sig nära varandra en viss tid, utan att registrera var de befinner sig. Om någon användare visar sig vara smittad går det därmed lätt att hitta andra användare som är i riskzonen.

Coronapandemin

Norsk app redan lanserad

Norska Folkhelseinstituttet lanserade en egen app i april, och föreberedande arbete pågår i flera EU-länder. Tysklands regering satsade till en början på en inhemsk app, men svängde förra veckan efter kritik mot att den kunde bli alltför integritetskränkande. Nu lutar det i stället åt att man väljer en lösning som Google och Apple arbetar med, skriver den tyska utlandskanalen Deutsche Welle. Den lösningen innebär att själva kontaktdatan lagras lokalt på användarnas telefoner, och bara en kodnyckel lagras centralt.

Enligt Anders Tegnell kan det bli aktuellt att använda smittspårning via mobiler i ett senare skede när smittspridningen återgår till låga nivåer.

– Det kan den bli. Men tekniken rymmer väldigt många legala problem som måste lösas så att den till exempel inte stör den personliga integriteten, säger han till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet