• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Janerik Henriksson, Jonas Ekströmer / TT

Folkhälsomyndigheten om coronamedicinen: Allt som kan hjälpa är värt att prova

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare tio personer med bekräftad covid-19 har rapporterats in som avlidna, meddelade Folkhälsomyndigheten under söndagen. Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten kommenterade även uppgifterna om att EU snart kan godkänna ett nytt läkemedel mot covid-19.

I sin dagliga uppdatering av läget meddelar Folkhälsomyndigheten att:

• 10 nya dödsfall rapporterats in.

Coronapandemin

• Totalt 2 679 personer med bekräftad covid-19 nu avlidit i Sverige.

• 253 nya fall av smitta har bekräftats.

– Det är osäkra siffror och de kommer säkert att stiga när vi får in efterrapporteringen, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten till SVT Nyheter.

Ny medicin kan bli aktuell

Igår bekräftade Läkemedelsverket att EU kan vara nära att ge besked om det antivirala läkemedlet remdesivir kan få användas mot covid-19, efter att man fått ta del av kliniska studier som gjorts på patienter.

– Alla läkemedel som fungerar skulle förhoppningsvis kunna rädda liv hos de svårt sjuka, men där är vi inte riktigt än och det är en fråga för Läkemedelsverket framförallt tillsammans med andra EU-länder, säger Anders Wallensten.

Samtidigt som preliminära resultat från en amerikansk studie visat på en positiv effekt fann en mindre kinesisk studie inte att remdesivir påskyndade tillfrisknande eller minskade dödlighet. Att ta ställning till om det faktiskt är värt att använda läkemedlet blir upp till Läkemedelsverket, säger Anders Wallensten.

–  Hade det varit en alldeles fantastisk drog hade vi nog fått höra om mer om det innan – men allt som kan hjälpa på något sätt kan ju vara värt att prova så länge det inte har biverkningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet