Förra året transporterades 251 nyfödda barn på grund av platsbrist

Uppdaterad
Publicerad

Förra året transporterades 251 små, nyfödda barn mellan sjukhus i Sverige, enbart eftersom neonatalvårdsplatserna inte räckte till. Några bebisar skickades flera gånger.

– Det är inte en platsbrist i egentlig mening, eftersom vi har platser och utrustning, utan det är en brist på utbildad omvårdnadspersonal, säger Lars Navér, verksamhetschef neonatologi på Karolinska universitetssjukhuset.

Ungefär 10 procent av alla nyfödda barn i Sverige vårdas på neonatalavdelning. Omkring en tredjedel av dem är för tidigt födda medan resten vårdas inom barnintensiven av andra anledningar, som andningssvårigheter och infektioner.

Det händer att dessa barn, likt andra patienter inom sjukvården, behöver byta avdelning eller sjukhus för att få den bästa tänkbara vården. Förra året transporterades sammanlagt 1 484 nyfödda barn mellan landets 37 sjukhus som bedriver neonatalvård.

SVT Nyheter granskar

Men av dessa transporter var det 251 bebisar som flyttades enbart på grund av brist på vårdplatser. Det visar statistik som Neonatalvårdsregistret (SNQ) har tagit fram åt SVT.

– Oftast är det den sköraste gruppen inom neonatalvården som transporteras, det vill säga de för tidigt födda barnen, säger Mikael Norman, registerhållare SNQ samt professor och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

Flyttas trots tomma sängar

Bristen på neonatalvårdplatser återfinns i hela landet men belastningen varierar mellan sjukhusen. Störst är problemen på universitetssjukhusen och framför allt i storstäderna, Göteborg och Stockholm.

Lars Navér är överläkare och verksamhetschef neonatologi på Karolinska universitetssjukhuset. När SVT besöker honom i Solna står runt hälften av intensivvårdsplatserna tomma. Både han och andra läkare och verksamhetsansvariga i landet som vi har varit i kontakt med betonar också att det i grund och botten handlar om brist på personal, framför allt sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor.

– Resursmässigt, när det gäller lokaler, utrustning, kuvöser, allt sånt, så har vi allt vi behöver för att kunna vårda fler patienter än vad vi gör nu, säger Navér, som menar att det inte är bra sjukvård att de inte kan ta hand om barnen där de fötts.

Rekommendationen är att det ska finnas fyra neonatala intensivvårdsplatser per 1 000 födda barn. Men på grund av personalbristen så ser det inte ut så överallt i dag. I Region Öst, där Stockholm ingår, är det bara 2,57. Flest disponibla vårdplatser finns i Region Norr (6,35 per 1 000 födda). Foto: SVT Design

Familjen Tagel är en av dem som påverkats av bristen på neonatalvårdsplatser. De tvingades flytta med kort varsel två gånger, först när sonen Alexander skulle födas – och sedan en gång till. 

– Vi var väldigt maktlösa i det, säger Martin Tagel.

Det är ovanligt med allvarliga vårdkomplikationer och olyckor men alla transporter innebär ett riskmoment, till exempel kan barnets syresättning försämras.

– Det händer att barnen inte mår bra efter transporten, i dagar upp till någon vecka, säger Mikael Norman.

Plötsligt genomförda transporter brukar också innebära en stor påfrestning och stress för föräldrarna. Och även om antalet platsbristtransporter kan tyckas få på det stora hela menar Lars Navér att det är ett stort problem för de som drabbas.

– Nästan alla familjer som har ett nyfött barn som behöver sjukhusvård är i någon form av kris. Att i det läget, ofta med kort varsel, behöva byta sjukhus är något som många reagerar väldigt starkt på.

I Aktuellt klockan 21 i kväll kan du se ett längre reportage om platsbristen inom neonatalvården.

Har du ett tips? Tipsa SVT Nyheters granskande reportrar.

Fakta: Siffror om neonatalvården

Omkring tio procent av alla nyfödda barn i behöver särskilt anpassad neonatalvård, vilket innebär cirka 10 000 barn per år. Ungefär en tredjedel av dessa är för tidigt födda.

Neonatalvården är uppdelad i sex regioner. Det finns sammanlagt 37 neonatalavdelningar/sjukhus med neonatalvårdsplatser i landet. I varje region finns minst ett universitetssjukhus som erbjuder den mest avancerade neonatalvården. 

I dag har Sverige bland den högsta överlevnaden i världen hos extremt för tidigt födda barn.

Källa: Neonatalvårdsregistret SNQ och SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet