En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en skylt med texten ”Migrationsverket” på en vägg av tegel. Den högra sektionen visar en person iklädd en grön mössa och en svart jacka med ett tryck på bröstet, som står i en offentlig miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frågan är en vattendelare mellan män och kvinnor. ”Spontant tänker jag att kvinnor tänker mer som jag”, säger Saga Aldén. Foto: Vlada Cakic/SVT

Frågan om anmälningsplikt bland vård- och skolpersonal polariserar svenskarna

Publicerad

Frågan om personal inom vård och skola ska informera polisen om personer som är i Sverige utan tillstånd beskrivs som extremt polariserad.

En fjärdedel av befolkningen anser att det är ”ett mycket bra förslag” och ungefär lika många anser att det är ”ett mycket dåligt förslag”, visar en ny opinionsundersökning.

Ända sedan Tidöavtalet blev offentligt har frågan om anmälningsplikt, eller informationsplikt, som regeringen kallar det, varit omdiskuterat.

Syftet med lagförslaget är att göra det svårare att leva i Sverige utan tillstånd och att på så vis komma åt det så kallade skuggsamhället. Bland kritiker går förslaget i stället under namnet ”angiverilagen”.

Per Oleskog Tryggvason är opinionschef på Indikator och trots tolv år i branschen blev han förvånad över resultatet över vad svenskarna anser om förslaget.

– Jag kan inte minnas ett enda politiskt förslag som har den här fördelningen där det finns både ett så pass stort engagemang och ett stort motstånd för en specifik fråga.

Undersökningen visar att det är lite över en fjärdedel som tycker att det är ett mycket bra förslag och ungefär lika många som tycker att det är ett mycket dåligt förslag.

Skillnad mellan män och kvinnor

När svaren delas upp mellan män och kvinnor blir det en ännu större skillnad. Opinionschef Per Oleskog Tryggvason kallar frågan ”extremt polariserad”.

Det är nästan lika många kvinnor tycker att förslaget är mycket dåligt, som andelen män som tycker att det är mycket bra.

– Minst sagt en fråga där åsikterna går isär vid köksbordet, konstaterat Per Oleskog Tryggvason.

Frågan om anmälningsplikt har nu utretts och utredarens slutsatser på presenteras på en pressträff på tisdagen.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av opinionsinstitutet Indikator Opinion. Totalt har knappt 3000 slumpmässigt utvalda svenskar över 18 år svarat på frågan vad de tycker om att personal i vård och skola ska informera polisen när de möter personer som är i Sverige utan tillstånd. Svarsfrekvensen i undersökningen är 40 procent.

Svarstiden var 29/10 till och med 25/11 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.