Foto: Henrik Montgomery, TT

Fusk och fel hos bolag som ska hjälpa arbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Många bolag som ska hjälpa arbetslösa har fått bakläxa från Arbetsförmedlingen under våren och sommaren. En stor granskning har lett till att myndigheten stoppat bolagen från att ta emot nya arbetssökande – och även brutit avtal i förtid.

Efter SVT:s granskningar och den hårda kritiken mot de så kallade jobbcoach-företagen, har Arbetsförmedlingen gjort om sina tjänster i grunden. I dag erbjuds arbetslösa ”stöd och matchning”, som det heter, av närmare 150 företag, med hårda krav på personaltäthet och kompetens.

148 leverantörer

Stöd och matchning riktar sig till arbetslösa som tidigare ingick i den så kallade Jobb- och utvecklingsgarantins fas 1 och 2.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Tanken är att de arbetslösa med hjälp av kvalificerad stödpersonal ska komma närmare arbetsmarknaden genom samtal och aktiviteter, till exempel utbildning eller arbetsgivarkontakter.

De 148 leverantörerna uppfyller alla Arbetsförmedlingens krav, bland annat vad gäller personaltäthet och kompetens.

Åtminstone uppfylldes kraven när verksamheten startade. Under våren och sommaren har myndigheten granskat hur väl man lever upp till avtalet på ett specifikt område – skyldigheten att tillhandahålla en examinerad studie- och yrkesvägledare.

– I det här fallet tänkte vi att nu har det gått ett tag, och vi ville se om vi fått det vi betalat för, säger Björn Elmqvist, chef för Arbetsförmedlingens avdelning för externa tjänster.

Placeringsstopp

Myndigheten ville se om bolagen hade de studie- och yrkesvägledare som man lovat. Och det blev en granskning som märktes för en rad bolag.

Sammanlagt 42 stycken har under våren och sommaren fått långa eller korta placeringsstopp, alltså att Arbetsförmedlingen stoppat dem från att ta emot nya arbetslösa eftersom de inte i tid kunnat visa att de uppfyller kraven.

– Där kunde det handla om allt från att man inte uppdaterat med ny personal till att någon saknade fullständig examen.

Brutit avtal

För de flesta bolagen har stoppen nu hävts, efter att man vidtagit åtgärder mot bristerna. Men i några fall har Arbetsförmedlingen fortfarande inte fått svar från bolagen på vilken personal man har.

– I ett senare skede kan de bli föremål för att vi häver avtalen för dem, att vi tar bort orterna som de har.

I två fall har Arbetsförmedlingen redan brutit avtal till följd av granskningen. Det handlar om två bolag där Arbetsförmedlingen menar att man har så stora brister att man helt enkelt inte kan fullgöra sina skyldigheter mot myndigheten och de arbetssökande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet