Hallengren: Besked om nya karantänsregler på torsdag

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten kommer att presentera nya karantänsregler under torsdagen.

Det säger socialminister Lena Hallengren (S) i SVT:s Aktuellt:

– Vi ser att samhällsviktiga funktioner blir lidande.

De senaste dagarna har Folkhälsomyndigheten diskuterat eventuella ändringar av reglerna för karantän. I dag gäller att familjemedlemmar ska vara hemma i sju dagar om någon i hushållet testas positivt för covid-19.

På onsdagskvällen bekräftade socialminister Lena Hallengren (S) att nya karantänsregler kommer att presenteras under morgondagen.

Coronapandemin

– Det är Folkhälsomyndigheten som har beslutat att karantänsreglerna behöver vara som de är. De återkommer imorgon med förändrade karantänsregler av just det skälet att vi ser att samhällsviktiga funktioner blir lidande, säger Hallengren i SVT:s Aktuellt.

Sågats på flera håll

Kritiken mot de nuvarande karantänsreglerna har varit hård.

Många svenskar sitter i karantän för att någon i samma hushåll är sjuk, utan att de själva har några symtom på covid-19. Samtidigt kommer rapporterar om att kommuner och arbetsplatser har stora problem med att hålla verksamheten i gång och elever som inte kan ta sig till skolan.

Enligt Hallengren handlar de nya reglerna om att vidta åtgärder som underlättar för samhällsviktiga funktioner och samhällskritisk funktioner.

– Men utan att spä på smittspridningen. Alla som är hemma är inte det bara för att de ingår i hushållsgemenskap där någon annan är sjuk. Många av dem är själva sjuka och kan inte gå till jobbet.

3 000 polisanställda borta

Under onsdagen rapporterades dessutom att cirka 3 000 polisanställda, omkring tio procent av personalstyrkan, varit borta från jobbet på grund av att de var sjuka eller i karantän.

– Det är väldigt hårt ansträngt på sina ställen och många går på knäna i sina arbetsuppgifter. På sina håll så är vi nog på smärtgränsen för att orka hålla verksamheten uppe, säger Patrik Danielsson, nationellt huvudskyddsombud vid Polisförbundet, till Ekot.

Per Engström, sektionschef på Noa och kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen Corona, berättar om kontinuitetsplaneringsplaner som kan komma att aktiveras om frånvaron ökar ytterligare.

– Det kan innebära personalförflyttningar och omprioritering av kärnverksamheten för att klara kärnuppdraget, uppger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet