Som väntat meddelade USA:s president Donald Trump på tisdagskvällen att USA drar sig ur kärnenergiavtalet med Iran. Han sade också att USA kommer att återinföra sanktionerna mot Iran, vilket kan komma att drabba andra länder. Europeiska företag som gör affärer i Iran har nu sex månader på sig att avveckla verksamheten.
– Det är djupt beklagligt. Framförallt är det faktum att president Trump har sagt att han ska införa nya sanktioner bekymmersamt, säger Ann Linde (S) till SVT Nyheter.
Ökad oro bland svenska företag
Många svenska exportföretag återupptog sina verksamheter i Iran när sanktionerna från USA och EU lättades i samband med kärnenergiavtalet 2016. Mellan januari och november förra året dubblerades den svenska exporten till Iran jämfört med 2016 och landade på strax över 3,8 miljarder kronor, enligt Exportkreditnämnden som ger ekonomiska garantier till svenska exportföretag.
Men det finns en ökad oro bland svenska företag, menar Ann Linde.
– När Trump nu bestämt sig för att lämna Iran-avtalet gör det att risken ökar för att det ska drabba svenska företag. Vi kommer att verka, med EU, för att det inte ska drabba svenska och europeiska företag. Vi tror att det bästa är en bred och nära dialog med Iran och att främja handel och utbyte är det bästa receptet för fred.
”Intresset för att handla med Iran kommer minska”
Rådet till svenska företag som handlar med Iran är att hålla sig underrättade och följa utvecklingen.
– Exportkreditnämnden har utestående garantier till svenska företag på 1,7 miljarder kronor. Vi har försökt se vad det innebär, ingångna affärer ska kunna betalas. Men intresset för att handla med Iran kommer att minska, det tror vi är negativt.
Handelsministern säger också att man har kontakt med den amerikanska administrationen.
– Vad vi kommer att säga till den amerikanska administrationen är inget jag säger i media, säger Ann Linde.
Bolag kan tvingas välja mellan de två marknaderna
Även Business Sweden, som hjälper svenska företag att öka sin globala försäljning, menar att beslutet får konsekvenser.
– Donald Trumps beslut innebär att svenska och europeiska bolag kommer få svårt att göra affärer i USA, på grund av sekundära sanktioner. För många svenska bolag i Iran är USA den största marknaden och det kan innebära att man hamnar i ett vägval där man tvingas välja mellan de två marknaderna, säger Poya Panah, landschef för Business Sweden i Iran.
I dag finns cirka 100 svenska bolag som är aktiva i Iran och ett tiotal större företag som har kontor där.
– Det finns en oro, framförallt över att det är en oklar utveckling och oron har växt fram under en längre tid. Vi hoppas på att de internationella samfunden ska nå en diplomatisk lösning.