Kritiken mot förbundsordföranden Douglas Thor, som anklagas för att ha försökt rigga ett val i Jämtland, ska enligt uppgifter till SVT:s Politikbyrån inte ses som en isolerad händelse. I stället är det en fortsättning på de falangstrider som pågått i Moderaterna sedan Ulf Kristersson och Fredrik Reinfeldt gjorde upp om ordförandeposten i Muf under tidigt 90-tal – en bitter kamp som brukar kallas ”Slaget i Lycksele”.
”Vänner bröt ihop och grät”
Hanif Bali, lokalpolitiker för Moderaterna som tidigare satt i partistyrelsen, var med under striderna i Muf på 2000-talet. Då stod kampen mellan två falanger som kallades ”pojkarna” och ”flickorna”, där de sistnämnda var motståndare till Nya Moderaterna med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg.
– Vänner bröt ihop, grät och orkade inte mer. Folk hoppade av och ville aldrig ägna sig åt politik igen. Tonåringar kan vara jävligt brutala och politiken kan vara brutal den också, säger Hanif Bali till Politikbyrån och fortsätter:
– Hade det varit en arbetsplats skulle Arbetsmiljöverket ha stängt ner den för länge sedan.
Talar vi om utfrysning och mobbning?
– Utfrysning och mobbning är kanske det mildaste som kan förekomma.
”Brände upp röstlängden”
Hanif Bali beskriver ett ”bisarrt” ögonblick när han kandiderade till att ta över Muf Stockholm 2009. Det var ”fullt krig” – inför voteringen dök ett stort antal nya medlemmar upp, bland dem folk som hade glömt vilken kandidat de skulle rösta på.
– Slaget i Lycksele var en tebjudning i jämförelse med de falangstrider som vi hade. En gång kom brandkåren dit och försökte stänga ner voteringen, vilket de inte klarade av.
– Efter att voteringen hade fullföljts brände de som vann röstlängden så att ingen skulle upptäcka fusket.
Enligt Hanif Bali finns det inte längre någon falangstrid i Moderaterna. Andra personer med insyn som Politikbyrån talat med hävdar dock att den pågår än i dag och att den även påverkar den högsta partiledningen.