Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör terrorexperten Hans Brun om varför Bryssel blivit ett centrum för terrorism: ”Det skapar en farlig cocktail av problem.” Foto: SVT/TT, Marcus Ericsson

Så blev Belgien centrum för terrorister

Uppdaterad
Publicerad

Belgien har blivit en central plats för jihadistiska nätverk, menar terrorforskaren Hans Brun.

– Redan vid attackerna den 11 september 2001 var landet ett nav, men det är då vi börjar se att väldigt mycket knyts till just Belgien och Bryssel. Det har inte blivit bättre sen dess, säger han.

Nyheten om terrordådet i Bryssel skakade Europa under måndagen. Två svenskar dog och en skadades när en man öppnade eld med automatvapen och gärningsmannen svor trohet till terrorgruppen IS. 

Men terrordåd har skett i Belgien förut. 2016 drabbades Belgien av det största terrordådet i fredstid i landet. 32 personer dog och över 300 skadades i attackerna vid Bryssels flygplats och tunnelbana. Även då tog den islamistiska terrorgruppen IS på sig dådet. 

Svenskar döda i terrordåd i Bryssel

Många av terroristerna som utförde dådet, liksom attackerna 2015 i Paris, kom från Brysselförorten Molenbeek, som kom att kallas för en fristad för jihadisktisk terror. 

Att just Bryssel har drabbats flera gånger beror bland annat på det inrikespolitiska läget i landet, som över tid har varit splittrat.

– Man har haft enorma problem med att bilda effektiva regeringar, vilket påverkat rättsväsendet negativt. Så man har en relativt svag underrättelsetjänst och polis jämfört med grannländerna Nederländerna, Tyskland och Frankrike, säger Hans Brun.

Stark bevakning vid svenska evenemang

Svenskarna som sköts i terrordådet var på väg till en fotbollsmatch, och inför liknande evenemang i Sverige ägnar polisen mycket tid åt att analysera hotbilder. Enligt Hans Brun kan den belgiska polisen brustit i det arbetet.

–  Ett tecken på det är att det tog ett dygn innan gärningsmannen var eliminerad eller gripen, säger han.

– De måste lösa det här väldigt allvarliga problemet. Det finns en rad viktiga europeiska myndigheter och Nato-installationer i Belgien, de måste ta ett ansvar för utländska medborgare som både bor och jobbar där, men även de som kommer på på besök.

I videon berättar Hans Brun mer om vad som lett till att Belgien blivit en central plats för jihadistiska nätverk. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskar döda i terrordåd i Bryssel

Mer i ämnet