Endast två riksdagspartier, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, har fler kvinnor än män bland sina kandidater till riksdagen. För övriga sex partier är männen fler än kvinnorna.
Flest män bland SD
Det parti som har högst andel män bland sina kandidater är Sverigedemokraterna (70 procent).
– Andelen kvinnliga kandidater motsvarar andelen kvinnor i medlemskåren. Andelen kvinnor har ökat, vilket är positivt, och vi har många kvinnor som kommer fram på kommunal- och landstingsnivå. Dessutom har vi flera duktiga tjejer på flera tunga talespersonsposter i partiet, säger Mattias Karlsson, gruppledare för Sverigedemokraterna, SD.
Är det ett problem för er att männen dominerar?
– Det är viktigt för oss att ha företrädare som speglar väljarkåren. Problemet är att vi inte har ökat lika mycket bland kvinnor som bland män. Men vi har fler kvinnliga väljare än Feministiskt initiativ, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tillsammans.
Hälften män bland toppkandidaterna
Ser man endast till partiernas toppkandidater (de som står på plats 1–10 på partiets listor, alltså de som har störst chans att komma in i riksdagen) så ser könsfördelningen mer jämställd ut. Totalt räknat är 50 procent av toppkandidaterna män och 50 procent kvinnor.
Räknat på toppkandidaterna är Sverigedemokraterna det riksdagsparti som har högst andel män (70 procent män, 30 procent kvinnor) bland kandidaterna medan Vänsterpartiet har högst andel kvinnor (58 procent kvinnor, 42 procent män).
Feministiskt initiativ, som fick 3,1 procent i valet 2014 och alltså inte kom in i riksdagen, har 70 procent kvinnor och 30 procent män bland sina toppkandidater i årets val.
Totalt kandiderar 2 558 kvinnor och 3 048 män till riksdagen.
Andel män och kvinnor bland riksdagspartiernas kandidater:
Parti Andel kvinnor/andel män (i procent)
Vänsterpartiet 54/46
Miljöpartiet 51/49
Socialdemokraterna 50/50*
Kristdemokraterna 45/55
Liberalerna 45/ 55
Centerpartiet 43/ 57
Moderaterna 39/ 61
Sverigedemokraterna 30/ 70
*= Socialdemokraterna har 409 män och 402 kvinnor bland sina riksdagskandidater, vilket avrundat blir 50 procent män och 50 procent kvinnor.
Fotnot
Statistiken baseras på de kandidater som hittills har anmälts till Valmyndigheten. 10 april var deadline för att anmäla kandidater och vara säker på att de får plats på de tryckta valsedlarna, men fler kandidater kan tillkomma.
Det finns 29 valkretsar och varje riksdagsparti har minst en lista per valkrets. Samma namn kan alltså återkomma på flera listor. SVT har dock rensat statistiken för detta.