Vårdlarmet: Personalen lämnar sjukhusen

Uppdaterad
Publicerad

Vården har pressats hårt under coronaåret 2020. Nu varnar facket för att fler lämnar yrket under pandemins andra våg.

– Personalen orkar helt enkelt inte, säger Josefine Lundqvist, sjuksköterska och fackligt ombud för Vårdförbundet.

Sjukskrivningar och övertid som överstiger två miljoner timmar. Larmen från vården har avlöst varandra under året.

När den andra vågen slog till var det en redan ansträngd arbetskår som fick ta smällen.

Coronapandemin

70 procent sade upp sig

Kanske hårdast ansatta är landets infektions- och akutavdelningar. Nu kommer larm om att vårdpersonal säger upp sig till följd av den tuffa arbetsmiljön.

Ett exempel är infektionsavdelningen på Danderyds sjukhus. Här har 34 av 50 sjuksköterskor lämnat sedan i januari.

– Under våren tänkte vi: vi löser det här och ställer upp. Nu är det annorlunda. Personalen orkar inte med en andra våg, säger Josefine Lundqvist, sjuksköterska och fackombud för Vårdförbundet.

320 års erfarenhet ersatts av fem år

Under samma period har totalt 28 nya sjuksköterskor anställts, enligt sjukhuset. Men Lundqvist oroar sig för den totala erfarenheten. De kollegor som slutat hade en gemensam erfarenhet på 320 år. Bland de nyanställda ligger den, enligt henne, på sammanlagt fem år.

– De som är nya är superduktiga och finns alltid där för patienten. Men det går inte att blunda för att ett sådant erfarenhetstapp påverkar verksamheten.

”Funderar på om det är värt det”

Historien går igen på flera platser i landet, visar SVT:s rundringning. I Region Stockholm har drygt 3 600 sagt upp sig sedan i mars, nästan 900 fler än förra året. På Linköpings universitetssjukhus har man förlorat personal – flera under pandemins andra våg.

För att klara situationen har man tagit in hyrpersonal. Julledigheter har bara beviljats i enstaka fall.

– Många älskar det här jobbet men sättet man blir behandlad på av arbetsgivaren gör att man undrar om det är värt det. Det är därför vi ser de här uppsägningarna. Man har inte samma ork och samma lojalitet som under våren, säger Emma Klingvall, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Östergötland.

Region Östergötland kan inte kommentera den senaste tidens uppsägningar i Linköping.

”Fortgår utan störning”

Enligt sjukhusledningen på Danderyds sjukhus har verksamheten ”fortgått utan störning” trots årets uppsägningar, bland annat eftersom ny personal skolas in innan de sätts i arbete.

– På detta sätt upprätthålls sjukhusets rutiner och höga nivå av patientsäkerhet, skriver sjukhusets presschef Bernd Schmitz i ett mejl till SVT.

Så många har sagt upp sig under pandemin

SVT:s genomgång av flera storstadssjukhus visar att uppsägningarna mellan mars och november under 2020 legat på i stort sett samma nivå som förra året. Majoriteten av de som sagt upp sig under de senaste månaderna syns inte i statistiken, eftersom de ännu inte gjort sin sista arbetsdag.

Siffrorna gäller yrkeskategorierna läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, undersköterskor, biomedicinska analytiker och socialt och kurativt specialiserad personal i sjukvården.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset:

2020: 642, varav sjuksköterskor 322

2019: 643, varav sjuksköterskor 338

Skåne universitetssjukhus (Lund+Malmö)

2020: 351, varav sjuksköterskor 224

2019: 394, varav sjuksköterskor 231

Danderyds sjukhus:

2020: 327, varav sjuksköterskor 124

2019: 330, varav sjuksköterskor 143

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet