I Arktisregionen har hundratals skogsbränder rasat, något som SVT tidigare har rapporterat om. Bara i Alaska har det brunnit 400 gånger i år.
– Skogsbränder en naturlig företeelse och vissa kärlväxter och insekter är beroende av att skogen brinner regelbundet. I marken ligger också frön och väntar från växter som är beroende av att det brinner regelbundet, säger forskaren vid Sveriges Lantbruksuniversitet Anna-Lena Axelsson.
Del av kretslopp
WMO:s siffror visar på att skogsbränderna i Sibirien i juni släppte ut lika mycket koldioxid som hela Sveriges årliga utsläpp, men enligt Anna-Lena Axelsson ger de siffrorna inte hela bilden.
– I ett längre tidsperspektiv är det mycket troligt att det varit större skogsbränder i området än de vi ser just nu.
– Vill man undersöka hur bränderna i Sibirien förhåller sig till tidigare bränder så måste man studera en betydligt längre period än åtta år.
Anna-Lena Axelsson menar att ett torrare och varmare klimat på sikt kommer att innebära förändringar i vegetationen i vissa områden.
– Det kan innebära att det blir mer skogsbränder i framtiden, säger hon.
”Ett förändrat klimat kan förändra brandmönster”
Johannes Morfeldt är analytiker på Naturvårdsverket.
– Det stämmer att skogsbränder ingår i naturliga cykler, inte minst i de boreala skogarna på norra halvklotet. Men ett förändrat klimat kan förändra brandmönster, och till exempel leda till bränder i torvmarker som inte tidigare har brukat brinna. Om människor dessutom har dikat ut torvmarker och gjort dem torrare kan det ytterligare öka brandrisken, menar han.
Ett område som skulle kunna påverkas av skogsbränder, menar Johannes Morfeldt, är Amazonas.
– En del klimatscenarier visar på att bränder vid en kraftig uppvärmning skulle kunna bidra till att i princip omvandla Amazonas till savann – vilket skulle göra att en stor mängd kol som tidigare varit inbunden i skogen skulle hamna i atmosfären som koldioxid och bidra till ytterligare ökad uppvärmning. Mängden skogsbränder kommer troligen generellt att bli fler med en högre global medeltemperatur.