Jonas Wihlstrand om omvändelseterapin han fick utstå under sin ungdom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jonas Wihlstrand, som utsattes för omvändelseförsök som ung, om hur det var att växa upp som homosexuell i en konservativ frikyrka och om homo- och transfobin inom kyrkliga sammanhang i dag. Foto: SVT

Hbtqi-personer utsätts för omvändelseförsök: ”Tystnadskulturen är förfärlig”

Uppdaterad
Publicerad

Själavårdssamtal, böner och utfrysning på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet.

SVT har pratat med flera personer som vittnar om att omvändelseförsök inom religiösa församlingar pågår – än i dag.

– Tystnadskulturen är förfärlig. Den var förfärlig för mig och den är förfärlig för många i dag, berättar Jonas Wihlstrand som tidigare varit utsatt inom frikyrkan.

Omvändelseförsök handlar om att få en person att dölja eller tvivla på sin sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck.

Det kan ske genom fysiskt, psykiskt och sexuellt våld, eller att personen utsätts för social isolering och hot om att en dag bli utesluten från sin församling.

Omvändelseförsöken mot hbtqi-personer

Omvändelseförsök av hbtqi-personer inom frikyrkan har förekommit och förekommer i Sverige i dag. Det vittnar flera tidigare utsatta personer om, även forskare och experter, som SVT har pratat med.

Charlotta Carlström: ”Skapat trauman”

Charlotta Carlström, docent i socialt arbete vid Malmö universitet, har i sin studie ”En villkorad gemenskap” från 2023 djupintervjuat hbtqi-personer som tillhör eller har tillhört en kristen frikyrklig gemenskap.

– Majoriteten som jag intervjuat har på något sätt blivit utsatta för omvändelseförsök i en bredare bemärkelse. För många de senaste åren, säger hon.

Omvändelseförsöken har skapat djupa trauman och många har mått väldigt dåligt, berättar Carlström. Dels över att tvingas ompröva hela sin tro, men också att bli bemött med tystnad.

– De bär på ett bagage med självmordsförsök och psykisk ohälsa.

I dag handlar omvändelseförsök mindre om ”andeutdrivning” och mer om hur man ska lära sig att hantera att man är hbtqi, där man ofta uppmuntras att leva i celibat, säger Carlström.

– Det sker i ganska slutna rum, det är inte direkt någonting som man pratar om. Jag tror också att det finns en tystnadskultur som är ganska utbredd i de här sammanhangen.

Homan: Stort mörkertal inom islam

När det kommer till omvändelseförsök av hbtqi-personer inom muslimska samfund i Sverige finns det ett mörkertal. Det säger Ardeshir Bibakabadi, som driver Homan, en ideell förening för invandrade hbtqi-personer i Göteborg.

– De flesta är rädda för sitt liv. De är rädda att om de går ut med sin egen berättelse kommer de bli utsatta för olika övergrepp.

Och att anmäla ett pågående övergrepp är svårt menar Bibakabadi.

– Många vågar inte polisanmäla sina föräldrar eller sin församling av rädsla för att det inte ska leda till något.

SVT har varit i kontakt med den frikyrka som Jonas tidigare var medlem i. De menar att de inte känner till företeelserna som beskrivs, men att de är emot omvändelseförsök.

Omvändelseförsök av hbtqi-personer

  • Omvändelseförsök är när en person med exempelvis hot, tvång, påtryckning, skambeläggning och social isolering, uppmanas att ändra eller undertrycka sin sexuella läggning, könsidentitet eller könsuttryck.
  • FN har likställt omvändelseförsök med tortyr och vill se ett globalt förbud.
  • I dag är omvändelseförsök förbjudet i flera länder, bland annat i Tyskland, Frankrike, Norge och Island.
  • Omvändelseförsök är inte olagligt i Sverige i dag. 2022 tillkom ett tilläggsdirektiv till en statlig utredning om oskuldskontroller för att se över huruvida omvändelseförsök bör kriminaliseras. I juli 2023 drog utredaren slutsatsen att lagstiftningen inte bör skärpas, bland annat eftersom straffregleringen i dag redan omfattar flera av de brottsliga handlingar som kan förekomma i omvändelseförsök som fysiskt våld, hot och tvång.

Källa: RFSL

Hit kan du vända dig

Hit kan du vända dig till om du behöver råd, stöd eller någon att prata med.

Vid akut hjälp, ring alltid nödsamtal 112.

Vårdguiden 1177 – För sjukvårdsrådgivning och information om närmsta psykiatriska mottagning.

RFSL:s stödmottagning – Hit kan hbtqi-personer som blivit utsatta för trakasserier, hot och våld vända sig.

Bris – Hit kan man ringa, sms:a, ringa eller chatta. Öppet dygnet runt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omvändelseförsöken mot hbtqi-personer

Mer i ämnet