Socialchef Maria Ståhl i Askersund jobbar hemifrån. Hon försöker få ihop schemat för hemtjänsten, nu när fler än vanligt är hemma sjuka. De är bland de kommuner som i Socialstyrelsens mätning i höstas hade störst personalrotation. En äldre person hade i snitt fler än tjugo olika personer ur hemtjänstpersonalen på besök under en två veckors-period.
— Vi arbetat hårt på att minska rotationen, men nu är det så många timvikarier inne istället för sjuk personal, säger Maria Ståhl.
Norberg är en annan av de kommuner i mätningen som hade mest personalrotation i mätningen, med tjugofem olika personer runt en äldre på en tvåveckorsperiod.
— Det blev inte bra. Vi har nu lagt om passen så att det är två arbetslag för att minska personalrotationen, säger hemtjänstchef Lena Bergman.
Fler hemma med förkylning
SVT har kontaktat de tretton kommuner som hade fler än tjugo olika hemtjänstpersoner i mätningen.
Alla beskriver de en kamp för att minska riskerna för de äldre, till exempel genom att personal stannar hemma vid förkylningssymptom. Men då behöver istället fler vikarier tas in. Och det är en kostnadsfråga.
”Vi kommer att klara detta”, skriver Marita Edlund, omsorgschef i Forshaga.
Om sjukläget blir svårt kan all service som inte är akut komma att dras in, som städningen hos de äldre.
“Om det blir aktuellt så kommer vi omfördela personer för att minimera antalet personer som besöker kunder i hemtjänsten”, skriver Johan Sandström, personalchef i Kungsbacka.
“Just nu är den största oron bristen på skyddsmateriel och material för att säkerställa basala hygienrutiner. Vi har dock material så att det räcker just nu och en tid framöver”, svarar Annika Törner, omsorgschef i Hjo.
Så mäts hemtjänstens personalkontinuitet
Personalkontinuitet i hemtjänst mäter medelvärdet av antal olika personal som en hemtjänsttagare möter under en 14-dagarsperiod år 2019.
Endast personer 65 år och äldre ingår om de har minst två besök av hemtjänsten varje dag (exklusive hemsjukvårdspersonal, matleveranser och trygghetslarm). Kommunerna väljer själv valfri 14-dagarsperiod under hösten. Mätningen går till så att en pappersblankett läggs ut hos hemtjänsttagaren och där noterar personalen sin närvaro vid varje tillfälle. I det fall hemtjänsten har ett eget system för att mäta personalkontinuiteten som motsvarar nyckeltalets används detta.
Man får iaktta viss försiktighet när man jämför kommuner med varann då de mäter olika tidsperioder och att kommuner kan mäta antal olika personal på skilda vis.
231 av landets 290 kommuner deltog i undersökningen som genomförs av kommunerna själva på uppdrag av Socialstyrelsen och SKR.
Resultatet
I genomsnitt mötte en hemtjänsttagare sexton olika personal under en fjortondagarsperiod under hösten 2019.
Men skillnaderna i landet är stora. Högst genomsnittligt antal olika personer mötte hemtjänsttagarna i Norberg – tjugofem stycken, följt av Mariestad, Forshaga och Askersund med tjugotre olika personal i genomsnitt.
Lägst antal personal, 7 stycken, mötte de äldre i Emmaboda kommun följt av Salem och Nynäshamn där en äldre i snitt träffade åtta olika personal under perioden.