I SVT:s program Sanningen om hudvård vittnar Sofia Grahn och flera unga personer om hur deras akneproblem fått dem att må psykiskt dåligt och påverkat självkänslan negativt. Enligt hudläkaren Virginia Zazo är det inte bara de med svåra problem, som Sofia, som drabbas av psykisk ohälsa.
– Det finns ett väldigt starkt samband mellan akne och psykisk ohälsa. Många gånger är det oberoende av svårighetsgraden. Det är viktigt att guida dem. Det finns ju både receptfria och receptbelagda läkemedel, det är en djungel, säger hon i Sanningen om hudvård.
“Tror man ska klara det hemma”
Virginia Zazo upplever att många försöker komma till rätta med sin akne med hjälp av kosmetisk hudvård och påpekar att det krävs medicinsk vård för att komma till rätta med hudsjukdomen akne.
– Vi ser dagligen exempel på folk som inte sökt vård för man tror att man kan klara det hemma. Men för att få rätt behandling och strategi måste man söka hjälp, säger Virginia Zazo.
Upptäckte skin positivity-rörelsen
Sofia Grahn var en av dem som länge försökte behandla med hudvårdsprodukter som säger sig motverka akne utan att få resultat. Det var först när hon kontaktade vården och fick medicin som aknen blev bättre. Hon fann också stöttning när hon via sociala medier hittade skin positivity-rörelsen.
– Jag blev så tagen av det för jag hade aldrig sett någon ta en bild med syftet att framhäva sin hud med akne.
Sofia Grahn liknar skin positivity-rörelsen vid kroppsaktivism. Den tog fart 2015 när den brittiska vloggaren Em Ford postade en video där hon berättade om nedsättande kommentarer hon fått om sin akne. Sofia Grahn startade för ett par år sedan själv ett konto. Idag är hon en av de allra största inom rörelsen i världen med nära 100 000 följare.
Vill du veta mer? Se hela Sanningen om hudvård torsdagen den 22 april klockan 21:00 i SVT1 eller redan nu på SVT Play.