Hultqvist: Om Nato går in i Ukraina öppnar man för tredje världskriget

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger till SVT:s 30 minuter att om Nato strider med soldater i Ukraina kan det bli ett nytt världskrig. 

– Går man in med trupp från Nato eller västländer, då öppnar man upp för tredje världskriget och det är det ingen som vill.

Hultqvist bedömer att Kreml har större planer än att ta kontroll över Ukraina. Han menar att det kan handla om fler länder i forna Sovjet.

– Jag ser att man från rysk sida har andra planer om man besegrar Ukraina. Nu tror jag inte att det kommer att hända, jag tror att Ukraina kommer stå upp i det här fallet.

Kriget i Ukraina

Vad är det för planer du tänker på då?

– Sovjetunionens fall var ett stort trauma. Det var ett stort problem och är fortfarande ett stort problem för den ryska statsledningen. Jag tror att i förlängningen att den typen av idéer i fortfarande lever kvar.

– Det leder i så fall till att man attackerar andra.

När det gäller Nato, du sa så sent som i november, att så länge du är försvarsminister kommer Sverige aldrig att ansöka om medlemskap. Gäller det fortfarande?

– Jag har inte ändrat någon uppfattning. Sen är det så här att aldrig ska man säga aldrig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet