Skådespelare med masker föreställande EU-ledarna David Cameron, Angela Merkel, Francois Hollande och Mariano Rajoy poserar utanför EU:s högkvarter i Bryssel. Foto: TT

EU håller krismöte om flyktingkvoter

Uppdaterad
Publicerad

Ska motståndarna till bindande kvoter för flyktingmottagning köras över? Det är frågan vid dagens EU-möte. En majoritet bland regeringarna vill nu ha fördelning av flyktingar, men inom EU-samarbetet drar man sig i det längsta för att köra över motvilliga medlemsstater.

I dag hålls ännu ett extrainkallat krismöte om flyktingsituationen. EU-kommissionen har föreslagit att sammanlagt 160.000 flyktingar som i dag finns i Grekland, Italien och Ungern ska fördelas inom övriga EU, och kommissionen vill att det ska vara en obligatoriskt och bindande.

Tidigare ministermöten har slutat i oenighet.

#flykt

Tyskland trycker på

De senaste dagarna har trycket ökat från flera länder som i dag tar emot huvuddelen av de asylsökande. Regeringarna i Tyskland, Österrike och Sverige vill att fler länder ska ta emot flyktingar, och då helst enligt ett bindande kvotsystem.

– Vi har ett Europa-samarbete med gemensamma grundvärderingar, vi har öppna gränser inom EU men det betyder också att vi måste ta gemensamt ansvar. Tyskland är starkt men vi klarar inte att i stort ensamma bära bördorna i nuvarande situation, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel på måndagen.

Majoritet för kvotsystem

De flesta regeringar inom EU stöder nu en bindande fördelning av 160.000 flyktingar, och det finns en kvalificerad majoritet för att kunna ta beslut enligt EU:s röstregler. Motståndet kommer främst från Tjeckien, Slovakien och Ungern.

De anser att varje land fortsatt ska få avgöra hur många flyktingar ett land kan och vill ta emot. Dessa länder pekar på att de har sämre ekonomi och sämre förutsättningar att ta emot flyktingar i större antal.

Polen tar emot fler

Polens regering har öppnat för att ta emot uppåt 9.000 flyktingar, betydligt fler än tidigare år. Men också Polen har begränsningar.

– Vi kan i Polen ta emot flyktingar, men det ska vara riktiga flyktingar och inte ekonomiska migranter, och det får inte vara alltför många, sade Polens premiärminister Ewa Kopacz på måndagen.

I EU-samarbetet vill man sällan köra över medlemsländernas regeringar med majoritetsbeslut.  Frågan är också vilket slags mottagande flyktingar i praktiken kan få i ett land där regering och myndigheter ursprungligen var emot flyktingmottagandet. En möjlig kompromiss är att medlemsländerna gör frivilliga åtaganden så att de når upp till en fördelning av sammanlagt 160.000 flyktingar.

Toppmöte på onsdag

Om justitie- och migrationsministrarna inte kan lösa kvotfrågan i dag hamnar den på regeringschefernas bord vid det extrainkallade EU-toppmötet i Bryssel på onsdag kväll. Men där ska regeringscheferna också hinna med att diskutera de vidare frågorna kring flyktingsituationen.

Toppmötet ska handla om stöd till Syrien-flyktingar i lägren i Turkiet, Libanon och Jordanien, om nya diplomatiska försök till fredlig lösning i Syrien, utvecklingsstöd till Mellanöstern och Nordafrika och dessutom om förstärkt bevakning av EU:s yttre gränser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet