SVT Nyheter har granskat regionernas risk- och konsekvensanalyser, ROK, över de nya hyravtalen och de olika sorters stopp för hyrbemanning som införts under hösten och våren på olika håll i landet.
Dokumenten visar att störst oro för hur man ska kunna bemanna viktiga roller, med lägre timersättningar och högre krav. Flera regioner skriver att färre konsultbolag kan komma att leverera hyrsjuksköterskor eller läkare till sommaren.
Risken: stängda vårdplatser, mindre operationskapacitet, minskad mottagningsverksamhet.
Risk för ”negativ publicitet”
De regioner som har gjort riskanalyser inför neddragningar och olika sorters stopp för hyrpersonal har listat de alarmerande konsekvenser det kan få för patienterna.
I Halland har man sett en risk för ökade antal Ivo-ärenden när patienter drabbas och en risk för stängda vårdcentraler, om man inte får läkare att ta anställning när man sätter stopp för läkare som inhyrda konsulter. Men även: ”Risk för infekterad samhällsdebatt om vi inte informerar brett om syftet med det vi gör. Negativ publicitet, sämre rykte.”
Patienterna riskerar komplikationer
I Värmland har man beslutat att minska andelen hyrläkare på vårdcentraler så att de bara täcker max 80% av vakanta tjänster trots att konsekvensen kan bli längre utredningstider och väntetider för patienterna som då ”ökar risken att vård ges senare i ett sjukdomsförlopp med risk för komplikationer och följdsjukdomar.”
I Östergötland har man sett att minskad hyrbemanning ger risk för ökade köer till operation, risk för att akutkliniken i Norrköping inte kan ha öppet dygnet runt, och risken att förlossning och BB på Vrinnevi behöver stänga delar av veckan. ”Verksamheten har idag stort beroende av inhyrda barnmorskor. Om dessa försvinner klarar man inte drift av förlossning och BB” skriver man.