Två personer smakar av tårta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här bakar kändisbagaren Mattias Ljungberg den amerikanska mascarpone-versionen av prinsesstårtan. Vad tycker han är godast? Foto: SVT/Mathilda Bridfelt

”Jättegod!”– här bakar kändisbagaren den internethatade tårtan

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges älskade prinsesstårta har blivit en snackis i USA. Men det finns ett problem: amerikanerna bakar den med mascarpone.

– I en klassisk prinsesstårta har det aldrig varit mascarpone i. Men å andra sidan, det både låter och ser gott ut, säger kändisbagaren Mattias Ljungberg.

Det vita snuset, det svenska godiset och nu: prinsesstårtan. Den svenska traditionen har blivit viral i USA.

I ett Instagram-inlägg som publicerats av tidskriften Bonappetitmag hyllas tårtan som en av de ”mest spännande desserterna” i Los Angeles.

I det tillhörande klippet visar konditorn Hannah Zhiskin hur hon bakar den på pizzerian där hon jobbar. Där använder hon mascarpone – en ingrediens som fått svenskarna att gå i taket.

Varför ändra något som är perfekt?” och ”är du helt galen eller?” lyder några av kommentarerna från personer som ryckte ut till tårtans försvar.

”Mascarpone i prinsesstårtan!? Du förolämpade nyss en hel nation”. Foto: Skärmdump Instagram.

”Finns en stolthet”

Kändisbagaren Mattias Ljungberg förstår reaktionerna.

– När det kommer till klassiska svenska maträtter och bakverk så tror jag att det finns en stolthet i det och en känsla av att man inte ska peta i det. Det är också ett ämne svensken har något att säga till om för vi vet hur det ska vara, säger han.

Se Mattias Ljungberg baka den amerikanska mascarpone-versionen av prinsesstårtan och hör vad han tycker är godast i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.