Det vita snuset, det svenska godiset och nu: prinsesstårtan. Den svenska traditionen har blivit viral i USA.
I ett Instagram-inlägg som publicerats av tidskriften Bonappetitmag hyllas tårtan som en av de ”mest spännande desserterna” i Los Angeles.
I det tillhörande klippet visar konditorn Hannah Zhiskin hur hon bakar den på pizzerian där hon jobbar. Där använder hon mascarpone – en ingrediens som fått svenskarna att gå i taket.
”Varför ändra något som är perfekt?” och ”är du helt galen eller?” lyder några av kommentarerna från personer som ryckte ut till tårtans försvar.
”Finns en stolthet”
Kändisbagaren Mattias Ljungberg förstår reaktionerna.
– När det kommer till klassiska svenska maträtter och bakverk så tror jag att det finns en stolthet i det och en känsla av att man inte ska peta i det. Det är också ett ämne svensken har något att säga till om för vi vet hur det ska vara, säger han.
Se Mattias Ljungberg baka den amerikanska mascarpone-versionen av prinsesstårtan och hör vad han tycker är godast i klippet.