Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Foto: Pontus Lundahl/TT

Judiska centralrådet ska inte längre bjuda in Nooshi Dadgostar (V)

Uppdaterad
Publicerad

Judiska centralrådet kommer inte att bjuda in Vänsterpartiet till minneshögtider. Detta med anledning av avslöjanden att flera V-politiker uttryckt sig antisemitiskt och hyllat terrororganisationer.

– Inom vänsterpartiet är antisemitism inte bara ett problem bland enstaka personer, utan det är betydligt djupare än så, säger Judiska centralrådets ordförande Aron Verständig.

Under sommaren avslöjade Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad att flera lokala V-företrädare uttryckt sig antisemitiskt samt hyllat terrorstämplade organisationer – på sociala medier och under Palestinademonstrationer.

– Vad det gäller Vänsterpartiet, men även Sverigedemokraterna , ser vi att antisemitism förekommer i stor omfattning. Vi ser även att det finns ett stort stöd i Vänsterpartiet för företrädarna som uttryckt sig såhär, säger Aron Verständig.

SVT: Hur ser ni det?

Inom vänsterpartiet har vi sett att när personer blivit föremål för uteslutningsärenden att hela styrelser ställt sig bakom personerna, säger Verständig.

Ordföranden menar att även Sverigedemokraterna har strukturella problem med antisemitism. Judiska centralrådet har därför sedan många år ingen direkt kontakt med partiet.

Avslöjande i Göteborg

Under veckan avslöjade även P4 Göteborg att en representant från PFLP, vilka är terrorstämplade av EU, närvarade under Vänsterpartiet i Angereds årsmöte i februari. Ordföranden i den lokala partiorganisationen, Kristofer Lundberg, var redan sedan tidigare under ett uteslutningsärende av Vänsterpartiet, efter att han hyllat PFLP.

Det lokala V-styret i Angered avgick 27 september i protest mot att Lundberg stängts av.

SVT: Räcker det inte att Vänsterpartiet startar uteslutningsärenden?

– Dels är alla personer inte uteslutna och dels handlar det om att många personer inom partiet uttryckt stöd för personerna. När vi tog beslutet i somras hade inte heller partistyrelsen markerat ordentligt, säger Aron Verständig.

Han vill att Vänsterpartiet har en strukturell diskussion om vad som är saklig och legitim Israelkritik och vad som är antisemitism.

Nooshi Dadgostar svarar

I en skriftlig kommentar till SVT svarar vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar på Judiska centralrådets beslut:

”Vi har skarpt och tydligt agerat i alla de fall där antisemitism förekommit i vårt parti. Vi ser fram emot en dialog med Judiska centralrådet och kommer omgående skicka en inbjudan till samtal”, skriver partiledaren.

– Det betyder att man anser att kritiken är allvarlig och att man vill ha ett samtal med oss. Det tycker jag är positivt, svarar Aron Verständig.

Judiska centralrådet

Judiska centralrådet är en paraplyorganisationen för de judiska församlingarna i Sverige.

Organisationen företräder de församlingarna på nationell nivå mot exempelvis regering, riksdag och myndigheter.

De individuella församlingarna är självständiga och driver sin egen verksamhet, men företrädare från varje församling sitter i Judiska centralrådets styrelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.