• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ingela Hessius är juridisk expert. Foto: SVT

Juridikexperten: Därför döms Rakhmat Akilov för terrorisbrott

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarens yrkande gick igenom: Rakhmat Akilov döms till livstids fängelse för terroristbrott efter dådet på Drottninggatan. Ingela Hessius är juridisk expert och inte förvånad över domen.

– Man behöver inte tillhöra en terroristgrupp för att utföra ett terroristbrott, säger hon i SVT Nyheters direktsändning.

Rakhmat Akilov åtalades i februari efter terrordådet på drottninggatan i april 2017. I dag, torsdag, dömdes han till livstids fängelse för terroristbrott, fem mord, allmänfarlig ödeläggelse och 119 fall av försök till mord.

Över 100 brottsoffer får skadestånd och Akilov kommer efter sitt fängelsestraff utvisas för att aldrig få återvända till Sverige.

Terrordådet i Stockholm

– Det är inte så mycket som sticker ut i domen, åklagarens yrkanden har nästan helt vunnit bifall, säger Hessius.

”Det handlar om hans uppsåt”

Att Rakhmat Akilov döms för terroristbrott trots att terrorgruppen IS, som han sagt att han tillhörde, inte tagit på sig dådet.

– Nej utan det handlar om hans uppsåt och effekten som det fick. Som rättens ordförande sa så har detta eller kan komma att skada staten Sverige, säger Ingela Hessius.

– Man behöver inte tillhöra en terroristgrupp för att utföra ett terroristbrott.

”Har varit en omfattande rättegång”

Rättens ordförande Ragnar Palmkvist beskriver samma scenario, att trots att ingen grupp tagit på sig dådet så kan det räknas som terroristbrott.

– Den frågan har egentligen varit ganska given. Vi har dömt andra till straff för terroristbrott där effekterna varit mindre. Men det är aldrig givet hur utgången blir förrän målet är avslutat, säger Ragnar Palmkvist.

– Det har varit en omfattande rättegång, mycket logistik och har berört många människor.

Viktiga signaler

Ingela Hessius menar att rättegången har skickat viktiga signaler.

– Kom inte till Sverige och begå terroristbrott, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet