Gunnar Strömmer i kostym står framför en blå vägg med svenska och europeiska flaggor i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraterna kräver lagändring, och justitieministern vill stoppa oseriösa och kriminella hyresvärdar, men kan i dag inte säga hur det ska gå till. Foto: SVT

Justitieministern tvekar om lag mot oseriösa hyresvärdar – trots färdigt förslag

Publicerad

Det finns redan ett färdigt förslag för att komma åt problemet med att oseriösa aktörer köper hyreshus som de inte sköter om. Men justitieministern tvekar.

– Det handlar om möjligheten att välja mellan olika hyresvärdar, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Tidigare fanns det en lag som gjorde att kommuner kunde sätta stopp för att oseriösa eller kriminella aktörer köpte hyreshus, liknande den tillståndslag som gäller för den som vill köpa en jordbruksfastighet. Men lagen togs bort 2010, av den dåvarande borgerliga regeringen.

Sedan dess har vem som helst kunnat köpa hyreshus och justitieministern reagerar i dag på SVT Nyheters och Hem & Hyras granskning.

Oseriösa hyresvärdar

– Vi måste säkerställa att inte oseriösa eller kriminella aktörer äger fastigheter och begår rovdrift mot sina hyresgäster, säger Gunnar Strömmer (M).

Nytt förslag finns

Ett färdigt förslag på en ny lag ligger på justitiedepartementet, utredaren kom fram till att det behövs en ny förvärvslag och att den borde gälla från den 1 januari 2025. Men utredningen är fortfarande ”under beredning”, enligt handläggare på departementet.

Fastighetsägarna och flera fastighetsbolag är kritiska mot att återinföra en hyresförvärvslag. De vill inte ha någon kommunal förprövning och eventuell granskning i hyresnämnden, eftersom de menar att det skulle skapa högre kostnader och mer administration.

Kommunerna vill ha hjälp

Vår granskning visar att många kommuner ändå efterlyser fler verktyg och ändrad lagstiftning för att kunna komma åt de som inte åtgärdar sina fastigheter.

Av de nio kommuner som varit remissinstans i utredningen var det sju som välkomnade en lag som kan stoppa oseriösa värdar i ett tidigt skede.

Göteborgs stad skriver exempelvis att de ser positivt på förslagen att försvåra för oseriösa hyresvärdar att ta sig in på fastighetsmarknaden, för att minska risken för penningtvätt och skydda hyresgäster.

Oppositionen trycker på

– Vi vill att regeringen tar hänsyn till remissinstanserna och sedan kommer med ett lagförslag för att stoppa rovdriften på hyresgäster, säger Jennie Nilsson, bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Men justitieministern är tveksam.

– Den typen av regleringar eller verktyg riskerar att slå hårt mot seriösa hyresvärdar. Men vi är öppna för en sådan diskussion. De som drabbas av oseriösa hyresvärdar har rätt att förvänta sig att det omgivande samhället reagerar och agerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oseriösa hyresvärdar

Mer i ämnet