Johan Abrahamsson (M), kommunalråd i Mariestad, Bert Karlsson, entreprenör, Hakam Hassan, flykting från Syrien. Foto: SVT

Kan modulhus lösa bostadskrisen?

Uppdaterad
Publicerad

Är byggbaracker – eller modulhus som de också kallas – lösningen på den akuta bostadskrisen? Det tror regeringen och även entreprenören Bert Karlsson.

Kritikerna talar om panikpolitik och risk för getton, men för bostadslösa flyktingar är de här enkla husen ändå välkomna.

Agenda träffar syriske flyktingen Hakam Hassan när han går på lägenhetsvisning – eller snarare barackvisning. Han ser sig om i bostaden och säger att det är fint och finns gott om plats.

Agenda

Sådana här bostadsmoduler utmålas allt oftare som den desperata bostadsbristens ”quickfix”.

Och fort går det. För bara någon vecka sen stod barackerna vid en gruva i Pajala. Om några dagar är de inflyttningsklara här i Värmland.

Behovet av nya bostäder i landet handlar inte bara om flyktingar, utan om alla möjliga grupper. Och behovet är enormt.

Under en lång rad år har kurvan över nybyggda bostäder pekat nedåt. Att vända den uppåt till de 71.000 bostäder som enligt Boverket behöver byggas varje år blir inte lätt.

Karlsson: Lösning på lång sikt

I Mariestad finns en person som ser en gyllene framtid i modulboende – Bert Karlsson. 

– Det här är enda lösningen på lång sikt. Det finns inte möjlighet att klara det på något annat sätt än att bygga moduler. Då kommer modulerna att se ut så här, säger han när han visar runt bland de blivande flyktingbostäderna som består av gamla byggbaracker som nu byggs om. Han går in i en av lägenheterna.

– Vi gör i ordning dem, byter golv, målar...

Hur många ska bo här?

– Fyra.

Fyra i varje enhet?

– Ja. Det är fem kvadratmeter per styck. Amerikanerna bor ju i hela läger så här. Det är ju inget konstigt boende. Jag har en camping där folk bor på samma sätt, året runt.

Så här skulle man kunna bo i tio år utan problem?

– Absolut.

Är det inte risk att man bygger in någon sorts skräpboende i samhället då?

”Ett kanonställe”

– Det finns nog skräpboende i stora städer i stället, där man bor tio i varje lägenhet. Det är nog värre. Här har de naturen och alltihop. Det här är ju ett kanonställe egentligen! säger Bert Karlsson.

Men så dyker kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) upp. Han har försökt stoppa projektet. Det blir en diskussion mellan honom och Bert Karlsson.

Bert Karlsson menar att motståndet mot baracker här och överallt annars i själva verket handlar om att kommunerna inte vill ha fler flyktingar – av rädsla för Sverigedemokraterna.

– Det är så. Man har rädslan för SD, säger Karlsson.

– Vi har sex procent SD i Mariestad... säger Johan Abrahamsson och blir avbruten av Bert Karlsson:

– Och då är du nöjd med det! Det är klart du kan vara nöjd med sex procent när du själv driver en SD-politik! säger Karlsson.

– Men du har väl ändå varit med i Ny Demokrati? Då behöver vi inte prata mer om det! säger Abrahamsson.

– Det är väl ingen större skillnad på Ny Demokrati och Moderaterna, menar Karlsson och båda skrattar.

Men sedan säger kommunalrådet till Agenda:

– Det blir ju en koncentrationslägertanke om man ska låta folk bo i detta. Det handlar ju om att de måste bo humant om de bor i Sverige.

Agenda söndag 19 april kl 21.20 i SVT2. Pehr Granfalk (M), kommunalråd i Solna, debatterar modulhusen med Karolina Skog (MP), kommunalråd i Malmö. Se programmet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet