På Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm har antalet sökande till kärnenergiteknik ökat från 60 stycken 2021 till 116 sökande till hösten 2023.
– Vi har det högsta söktrycket vi någonsin haft. Jag tror att en stor del kommer av att det är mycket medial uppmärksamhet kring kärnkraft och ser det som en framtidsbransch, säger Pär Olsson, professor i kärnfysik och utbildningsansvarig på KTH.
Studenter från hela världen
Det här året läser omkring ett fyrtiotal studenter men i höst kommer KTH utöka klassen. Det är bara ett fåtal svenska studenter i dag. De allra flesta är från andra länder som Frankrike, Sydkorea, och Spanien bland annat. Men många av dessa stannar och jobbar med kärnkraft i Sverige enligt Pär Olsson.
På Chalmers i Göteborg som lade ner sin utbildning för fem år sen kan man nu komma att starta ett nytt program på området. Och i Uppsala, som har landets andra utbildning om kärnkraft, är det fortfarande få men dubbelt så många studenter i år (12st).
Brist kan stoppa ny kärnkraft
Men samtidigt varnar Strålsäkerhetsmyndigheten, Svenskt näringsliv, och företag för att det är en brist på kompetens som kan hindra utbyggnad av ny kärnkraft i Sverige.
– Ja, det är det, och det är inte bara ingenjörer utan det är ett helt industriellt ekosystem, som vi hade på 70- och 80-talen som måste finnas för att det ska gå att bygga ny kärnkraft. Det ligger nu lite i spillror, så vi måste göra en ihållande satsning för att göra det här möjligt, säger Anton Steen, chef för samhällskontakter på Fortum som tittar på att bygga nya mindre känkraftverk.
– Om vi är sena på bollen att starta nya stora kärnkraftsprojekt så kommer andra länder suga upp den kompetens som finns, säger Pär Olsson.
Sverige kommer att slåss med hela världen om kärnkraftsexperter?
– Ja, precis. Kärnkraften har i många länder seglat upp som en möjlig lösning på energi- och klimatkrisen. Det är inte bara Sverige som ska elektrifiera.
Är fjärde generationens kärnkraft svaret på klimatkrisen? I klippet svarar Janne Wallenius, professor i reaktorfysik på KTH, på tre frågor.