Socialstyrelsen har beslutat att kvinnor ska kunna erbjudas självprovtagning för HPV-virus under coronapandemin. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Klart: Kvinnor får göra hemtest för HPV under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor ska kunna erbjudas självprovtagning för HPV-virus under coronapandemin. Det har Socialstyrelsen nu beslutat. Beskedet kommer efter att flera regioner valt att pausa cellprovtagningar.

SVT Nyheter har tidigare berättat att drygt hälften av Sveriges regioner har valt att pausa sina cellprovtagningar med anledning av coronaviruset. Detta trots att antalet fall av livmoderhalscancer har ökat de senaste fem åren och nu är uppe i samma nivåer som innan screeningen infördes i Sverige – för över 50 år sedan. 

Nu meddelar Socialstyrelsen att regionerna ska kunna erbjuda kvinnor självtest för HPV, det virus som orsakar cellförändringar som kan leda till cancer.

”Hälsovinsterna överväger”

HPV-självprovtagning innebär att man själv samlar vaginalvätska med en provtagningspinne, och sedan skickar provet med post till ett laboratorium. Det är alltså en annan typ av prov än det som tas från livmodertappen av en barnmorska. 

– Med hjälp av experter inom området har vi bedömt att hälsovinsterna med att erbjuda även det här verktyget överväger eventuella nackdelar, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen under en pressträff. 

Enligt en analys som Socialstyrelsen har gjort har gynekologisk cellprovtagning varit tillfälligt pausad i 13 regioner och reducerad i ytterligare fem, något som väckt kritik bland experter och patientorganisationer och väntas kunna leda till fler fall av livmoderhalscancer.

Ska gälla alla kvinnor

De tillfälliga föreskrifterna innebär att regionerna kan erbjuda alla kvinnor mellan 23-64 år att testa sig för HPV hemma, om de på grund av pandemin inte kan kallas till vanlig provtagning. De börjar gälla i mitten av juli i år och gäller till och med juni 2021.

Sedan 2015 rekommenderar Socialstyrelsen att kvinnor som är 30 år och äldre främst ska testas för humant papillomvirus, HPV, i sitt gynekologiska cellprov. Detta eftersom det är ett känsligare test, som kan hitta en ny grupp kvinnor, de med kvarstående HPV utan cellförändringar.

Detta är HPV-virus

Humant papillomvirus är världens vanligaste sexuellt överförbara virus och en majoritet av befolkningen får HPV någon gång under livet, men ofta läker det ut av sig självt.

Viruset finns i över 100 varianter, varav de flesta är ofarliga. Men minst 14 virustyper kan orsaka cellförändringar som kan leda till cancer.

Varje år drabbas exempelvis över 50 000 svenska kvinnor av cellförändringar i underlivet. 15 000 har så allvarliga förändringar att de måste få behandling, 550 kvinnor drabbas av livmoderhalscancer och 150 överlever inte sjukdomen.

Viruset kan också orsaka andra mindre vanliga cancerformer hos både män och kvinnor. Det kan till exempel handla om cancer i mun, hals, vagina, penis och ändtarmsöppning.

Läkare och forskare är överens om att det bästa sättet att slippa de farligaste typerna av HPV är att vaccinera sig.

Vaccinet är som mest effektivt om man tar det innan man har haft sex första gången, men även de som redan haft sex minskar risken att drabbas av farliga cellförändringar om de vaccinerar sig.

Då vaccinet inte skyddar mot alla HPV-typer som kan orsaka cancer är det viktigt att gå på regelbundna provtagningar, där eventuella cellförändringar kan upptäckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.