• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Klimataktivister tog sig vid lunchtid på söndagen in på landningsbanor eller störde flygavgångar på flygplatserna Bromma, Malmö, Landvetter, Arlanda samt på flygplatser i Halmstad, Kalmar och Växjö. Foto: SVT/Arkiv

Klimataktivister släppta – fortsatt misstänkta för brott

Uppdaterad
Publicerad

Flertalet av de klimataktivister som greps efter söndagens aktioner mot flygplatser över hela Sverige har släppts. Det bekräftar åklagarmyndigheten för SVT Nyheter. De utreds dock fortfarande för brott.

Klimataktivister tog sig vid lunchtid på söndagen in på landningsbanor eller störde flygavgångar på flygplatserna Bromma, Malmö, Landvetter, Arlanda samt på flygplatser i Halmstad, Kalmar och Växjö.

Bromma flygplats stängdes för trafik i en timme och flygen fick dirigeras om till Arlanda. På flera andra håll  gjorde aktionerna att flyg försenades och passagerare drabbades.

Ytterligare förhör

Totalt greps 16 personer under söndagen och 11 anhölls senare. Nu på måndagen har så gott som samtliga släppts. Undantaget är en man i 60-årsåldern som greps i Kalmar och som ska förhöras ytterligare.

Flertalet är dock fortsatt misstänkta för brott. Misstankarna rör bland annat obehörigt tillträde till skyddsobjekt och flygplatssabotage, men detta kan ändras. Utredningarna fortgår men enligt åklagare finns det inga skäl att hålla personerna frihetsberövade.

Aktionerna genomfördes av klimatorganisationen Extinction rebellion för att ”förmedla budskapet att klimatkrisen är akut och kräver politiska beslut som speglar allvaret i krisen”.

Säkerheten följs upp

Händelsen kommer nu att följas upp, säger Peter Larsson, vd för Svenska Regionala Flygplatser AB, en organisation som företräder landets icke-statliga flygplatser.

– Det gör man rutinmässigt, varje incident följs upp. I det här fallet, där det varit på flera platser samtidigt, utgår jag från att Transportstyrelsen kommer att göra någon särskild värdering eller utredning.

16 greps på flera flygplatser

Malmö: En 57-årig kvinna greps på landningsbanan, släppt men fortsatt misstänkt för flygplatssabotage.

Landvetter: Två gripna ombord på ett plan, har släppts men är fortsatt misstänkta för brott mot luftfartslagen.

Halmstad: Två gripna ombord på plan, har släppts men är fortsatt misstänkta för brott mot luftfartslagen.

Bromma: Tre män och en kvinna, 30-50 år, greps på landningsbanan, anhölls misstänkta för luftfartssabotage. Släppta, men misstankar kvarstår.

Kalmar: Man i 60-årsåldern gripen, tog sig in på landningsbanan. Misstänkt för flygplatssabotage. Mannen var på måndagen fortsatt anhållen.

Växjö: Två gripna, en 41-årig man och en 38-årig kvinna, på landningsbanan, misstänkta för luftfartssabotage. De två anhölls, men är släppta. Misstankarna kvarstår.

Arlanda: Fyra personer har anhållits. Alla fyra släppta, men misstankar om luftfartssabotage alternativt brott mot luftfartslagen kvarstår.

Källa: Polis och åklagare, Dagens Nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.