Påstående: ”Nej, det stämmer inte.” (Isabella Lövin, som svar på en rad klimatpåståenden kring att utsläppen minskat under Alliansens tid men nu ökar, SVT Agenda 6 maj, 2018)
Det blev mycket käbbel och oenighet om siffror i partiledardebatten i SVT:s Agenda den 6 maj. SVT:s Faktakollen reder ut vad som stämmer om klimatsiffrorna.
Sveriges klimatutsläpp behöver minska med fem till åtta procent per år om Sverige ska nå klimatmålen till 2045, enligt Naturvårdsverket. Sedan mitten av 00-talet har minskningen varit ungefär två procent per år.
Det finns flera sätt att mäta utsläppen av växthusgaser. Därför är det inte konstigt om det förekommer lite olika siffror och påståenden. Men frågan är vad som är korrekt.
Klimat – och miljöduell mellan L och MP
Under partiledardebatten hade Liberalernas och Miljöpartiets ledare en duell om klimatet. Då sa Jan Björklund först att utsläppen minskade med ungefär 20 procent under alliansregeringens åtta år.
”Det stämmer inte” sa Isabella Lövin.
”20 procent, vad är det för drömmar?” la hon till. När Björklund då omedelbart nyanserade och sa ”19 procent då, enligt Naturvårdsverket, om man ska vara noggrann”, så sade Lövin igen ”nej det stämmer inte.”
Det officiella sättet som Sverige rapporterar till FN, kallas ”territoriella utsläpp” . Då mäts de utsläpp som uppstår inom landets gränser, och därför räknas inte internationellt flyg och sjöfart in .
Björklunds siffror stämmer väl med detta mått. Han anger dessutom en tydlig källa. Minskningen mellan 2006 och 2014 var 19,2 procent, enligt Sveriges officiella statistik hos Naturvårdsverket.
I den duellen hade alltså Björklund rätt, och Lövin faktiskt fel.
Olika siffror
När SVT:s Faktakollen hör av sig till klimatministern svarar hennes pressekreterare Anders Maxson att allianspartierna ”tidigare valt” Statistiska centralbyråns siffror för att kritisera regeringen. I SCB:s siffror ingår internationell flyg- och sjöfart. Lövin ”antog” därför att Björklund gjorde det även denna gång, varför hon invände mot siffrorna 20 och 19 procent.
Enligt klimatministerns pressekreterare var minskningen med SCB:s sätt att mäta cirka 13 procent under Alliansens tid. Då räknar de bara mellan 2008 till 2014, eftersom SCB:s miljöräkenskaper inleddes 2008. Men det stämmer till att börja med inte, minskningen är 14 procent.
Och vill man mäta hela Alliansens regeringsperiod, finns motsvarande siffror hos Naturvårdsverket. Då är minskningen 18,2 procent. SCB:s egna experter menar att Naturvårdsverkets siffror från 2006 går att använda på detta sätt.
Faktakollen kan konstatera att Björklund har grund för sina siffror, och trots att det finns flera sätt att mäta så är det svårt att hitta täckning i siffror för Lövins upprepande av ”det stämmer inte”.
Ökar utsläppen?
Björklund återkom till ämnet och sa att ”nu under /.../ så stiger koldioxidutsläppen”, och syftade på den rödgröna regeringens mandatperiod.
Lövin upprepade: ”Nej det stämmer inte,” en gång till.
Även centerledaren Annie Lööf tog upp ämnet och sa ”för koldioxidutsläppen ökar ju nu när Miljöpartiet sitter i regeringen. Enligt Naturvårdsverkets senaste kvartalsrapport ökar det ytterligare”.
Klimatministern Isabella Lövin svarade då igen ”det stämmer inte”.
Fakta är att det senast publicerade kvartalet hos Naturvårdsverket var tredje kvartalet 2017. Just det kvartalet var utsläppen ovanligt höga. Det var de högsta utsläppen ett tredjekvartal på fyra år. Tittar man alltså bara på kvartal tre hade Annie Lööf underlaget på sin sida men inte Isabella Lövin.
Har utsläppen ökat under rödgrön regering?
Facit för hela den rödgröna mandatperioden är svårare att ange exakt. Alla siffror finns inte ännu och beroende på hur man räknar får man delvis olika svar.
Använder man Naturvårdsverkets siffror, utan utrikestransporter – vilket alltså är det officiella måttet i FN och EU, så har utsläppen minskat. Helårssiffror visar att minskningen 2014 till 2016 är 1,8 procent. Det är en långsammare takt än under Alliansåren, men Isabella Lövin kan alltså luta sig mot dessa siffror och säga att utsläppen trots allt minskar. Helårssiffror för 2017 finns inte ännu. Men det senaste redovisade kvartalet syntes alltså en uppgång.
– Generellt brukar klimatpolitiken utvärderas på längre sikt än på kvartalsbasis och även längre än på årsbasis, säger Julien Morel på Naturvårdsverket och fortsätter:
– En del utsläppsminskningar senaste år kommer från beslut på 90-talet som koldioxidskatten och utbyggnaden av fjärrvärmesystemet.
Naturvårdsverket säger i sin analys över om klimatmålen kommer nås att vissa politiska åtgärder som den rödgröna regeringen beslutade om förra året kommer ge stora effekter på svenska utsläpp framåt. När de når full effekt tror man de kommer leda till att Sverige kommer hamna betydligt närmare målen 2030 än tidigare prognoser visat. Ett gott betyg kan man tycka, men fortfarande är Naturvårdsverkets slutsats att det kommer behövas ytterligare åtgärder eller beslut, för att klara målen. Som det ser ut i dag, kommer klimatmålet till 2030 inte uppnås och när det gäller målet för 2045 så är det långt kvar.
Två dagar efter debatten i Agenda, presenterades SCB:s siffror för klimatutsläppen för helåret 2017. Deras mätmetod ger slutsatsen att klimatutsläppen inte minskat under de senaste åren med rödgrön regering, utan faktiskt ökat med en procent mellan 2014-2017. Då har man alltså räknat med utrikesflyg och sjöfart i statistiken. Senaste året var ökningen 0,4 procent.
Att utsläppen till och med ökar beror delvis på ökat utrikesflygande. Ännu mer på att internationell sjöfart bunkrar mer olja i Sverige. Det kan i sin tur bero på antingen ökande sjöfart, eller på att vissa rederier väljer att bunkra just i Sverige.
Kommentar från klimatminister Isabella Lövin till SVT:s Faktakollen:
”Jag är den första att beklaga att två olika myndigheter redovisar svenska utsläpp på olika sätt, och att detta leder till förvirring i debatten. Det är heller inte rättvisande att hänvisa till kvartalssiffror, då utsläpp kan påverkas såväl av väderlek som av enskilda verksamheters konjunkturer.
Faktum kvarstår att utsläppen inom Sveriges gränser minskat 2016 med 1,6 procent på årsbasis, medan internationella transporter, som inte räknas som nationella utsläpp enligt klimatkonventionen, ökat. Flyget är det transportslag som ökar sina utsläpp.”
Sammanfattning: Isabella Lövin (MP) har faktiskt helt fel när hon upprepade gånger i SVT:s partiledarutfrågning ifrågasätter påståendet att klimatutsläppen sjunkit med cirka 20 eller 19 procent under allianstiden. Klimatministern har även fel när hon säger emot Annie Lööf (C), som hävdar att klimatutsläppen ökar enligt Naturvårdsverkets senaste kvartalsrapport.
När det gäller huruvida utsläppen ökat under hela den rödgröna tiden är bilden lite mer otydlig. Delvis för att det finns olika sätt att räkna på och för att helårsstatistiken ännu inte finns för 2017. Klart är att utsläppen inte minskar som de gjorde tidigare och att de enligt vissa sätt att räkna faktiskt ökar något.
Har du någon fakta som kan bidra till texten eller andra påståenden från makthavare som du tycker att SVT:s Faktakollen borde granska, mejla oss på faktakollen@svt.se.
Källor:
- Naturvårdsverket statistik: Territoriella utsläpp och upptag av växthusgaser
- SCB:s Miljöräkenskaper
- Intervju, Julien Morel, Klimatanalytiker på Naturvårdsverket
- Intervju, Maria Lidén, SCB:s statistikavdelning för miljöräkenskaperna
- Intervju, Anders Maxson, pressekreterare Klimatministern Isabella Lövin