Ulf Kristersson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här säger Ulf Kristersson (M) till SVT:s reporter att han själv gärna skulle vilja se en 18-årsgräns. Foto: Per Nilsson

Ulf Kristersson om nya lagen om könstillhörighet: ”Hade personligen hellre sett 18-årsgräns”

Uppdaterad
Publicerad

Pressen är stor på Ulf Kristersson efter att könstillhörighetslagen splittrar partiet.

– Jag hade gärna själv sett 18-årsgräns och därmed inte blandat in föräldrar i frågan, säger statsminister Ulf Kristersson till SVT.

Sex av åtta riksdagspartier är överens om att skicka det omstridda förslaget om en ny könstillhörighetslag till riksdagen. Omröstningen är två veckor bort och Moderaterna, som tillsammans med L lade fram förslaget, står inför en stor intern splittring i frågan.

Ulf Kristersson klargjorde i höstas att det är väldigt viktigt för honom personligen att detta drivs igenom. Men 80 procent av riksdagsgruppen är emot, säger en M-källa, enligt Aftonbladet.

När Kristersson på torsdagen fick frågor om den nya lagen i riksdagens frågestund lät det på hans svar som att M under lång tid drivit det förslag som snart ska röstas igenom.

På M:s partistämma 2023 var dock partiledningens linje att dagens 18-årsgräns bör kvarstå – i grunden. Förslaget som M står bakom innebär dock en sänkning av åldersgränsen till 16 år, med målsmans godkännande.

”Stor respekt för olika uppfattning”

Ulf Kristersson sa under frågestunden att han har mycket stor respekt för att man kan ha olika uppfattning i den här frågan.

– Om detta kan hjälpa att lösa ett antal sociala problem för personer som befinner sig i en mycket utsatt social position så har jag stor respekt för att riksdagens breda majoritet väljer att lösa det på ett sätt även där regeringen inte lägger en proposition.

Efter frågestunden när Kristersson får frågor om det säger han till SVT att han däremot gärna ser att 18-årsgränsen ligger fast.

M riktar kritik

M-toppen Christian Sonesson är en av dem som är starkt kritiska mot det nya lagförslaget.

– Det finns en utbredd undran på gräsrotsnivå om varför man går vidare med att barn ska kunna byta sin könstillhörighet men också kritik mot hur man allt lättvindigt kan komma undan med nya personnummer.

Han menar att kritiken kommer från alla olika delar av partiaktiva moderater.

– Både bland riksdagsledamöter, väljare, medlemmar, kommunalråd och sympatisörer.

Läs mer: Det här innebär nya lagen om könstillhörighet.

Ulf Kristersson (M) i riksdagen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulf Kristersson svara på kritiken mot det nya lagförslaget om att göra det enklare att byta juridiskt kön. Foto: Sveriges Riksdag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.