Det finns ett 40-tal kriminella släkter i Sverige och de har flyttat till landet med syftet att begå brott – det uppgav Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning, Noa, i Ekots lördagsintervju i helgen.
Uppgifterna kommer från underrättelsetjänsten, säger Löfving.
Forskare, kriminologer och anställda inom polisen som SVT Nyheter pratat med bekräftar att det finns familjebaserad kriminalitet i landet, men säger att de inte sett att personerna i dessa nätverk kommit till Sverige just för att begå brott.
– Spontant skulle jag säga att det låter konstigt att vi har 40 klaner som bor i Sverige och som har kommit hit för att begå brott, men det är polisen som har datan. Jag vet inte om man inkluderar nätverk som egentligen inte är bofasta i Sverige, men som kommer hit och begår brott i olika konstellationer tillsammans, säger Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet.
”Ofta här av andra skäl”
Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie och expert på gäng, säger att brottslingar inom samma familj ofta är i landet av andra skäl.
– Om man tittar på Södertälje så har vi haft en stor invandring de senaste 40 åren av förföljda kristna som har etablerat sig i Södertälje. Vissa av dem är kriminella och vissa av dem som är kriminella finns i samma familj. Men de har inte kommit hit för att begå brott, det är min uppfattning.
Polisen och kriminologen Amir Rostami säger att den här typen av strukturer behöver lång tid på sig att växa fram eftersom relationerna är mer informella och dynamiska än till exempel mc-gängens formella relationer.
– De familjebaserade kriminella strukturerna jag känner till har växt fram i Sverige. De har haft kriminella intentioner och utnyttjat förutsättningarna som har funnits här.
Olika definitioner
Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid den Nationella Operativa Avdelningen, ger delvis kriminologerna rätt. Men betonar att det även finns släkter som kommit hit för brottslighetens skull.
– Vi har exempel på nätverk som etablerats för 35-40 år sedan men vi har också exempel på nätverk som kommer hit i dag enbart i syfte för att begå brott. Där ser man att det finns en lönsamhet och möjlighet just i Sverige, säger Linda H Staaf.
Hon ser också en större hotbild från just de släktbaserade nätverken.
– Jag skulle säga att det här är en mycket mer systemhotande organiserad borttslighet. Den bygger mycket på att förskjuta makten från staten till familjebaserade nätverk istället. Där bryr man sig inte om att staten ska ha monopol på maktutövning, säger hon.