Statsminister Ulf Kristersson sitter inomhus, tittar in i kameran.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsministern svara på kritiken från hustrun till fängslade Ahmadreza Djalali, som inte inkluderades i utväxlingen. Foto: SVT

Kristersson (M) svarar på starka kritiken mot fångutväxlingen: ”Den brutala sanningen”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har kritiserats för att KI-forskaren Ahmadreza Djalali inte var en del av fångutväxlingen med Iran. Statsminister Ulf Kristersson (M) säger nu att han förstår besvikelsen.

Den 15 juni 2024 utväxlades Hamid Nour – som dömts till livstids fängelse för folkrättsbrott och mord – mot de två svenska medborgarna Saeed Azizi och Johan Floderus i en fångutväxling med Iran.

Men den dödsdömde KI-forskaren Ahmadreza Djalali ingick alltså inte i fångutväxlingen, något hans hustru kritiserat. Hon anser att regeringen borde gjort mer för att få honom fri.

Fångutväxling mellan Sverige och Iran

I Morgonstudion svarar nu statsminister Ulf Kristersson (M) på kritiken:

– Jag förstår naturligtvis hennes besvikelse. Det är en förfärlig situation. Men vi gjorde precis allt vi kunde för att få loss även honom, säger han.

Ulf Kristersson: Den brutala sanningen

Enligt Ulf Kristersson var det ”helt omöjligt” att få hem Ahmadreza Djalali.

– Vi vet inte exakt varför. Men hennes make fängslades flera år innan Noury dömdes i Sverige, så det finns ingen koppling till det. Och han blev svensk medborgare först därefter och Iran erkänner inte honom som svensk medborgare.

Ulf Kristersson säger också att Iran under flera år inte ens har velat diskutera fallet med Ahmadreza Djalali.

– Vårt val var ytterst att antingen ta hem dem som gick att ta hem eller att låta allting falla. Och att låta Johan och Saeed sitta kvar i iranskt fängelse. Det är den brutala sanningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fångutväxling mellan Sverige och Iran

Mer i ämnet