”Turkiet är ett fängelse för oliktänkande”, säger samhällsdebattören Kurdo Baksi som ger sin syn på Sveriges samarbete med Turkiet och vad det kan innebära för minoritetsgrupper

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Turkiet är ett fängelse för oliktänkande”, säger samhällsdebattören Kurdo Baksi som ger sin syn på Sveriges samarbete med Turkiet och vad det kan innebära för minoritetsgrupper Foto: EBU

Kurdo Baksi kritisk till EU-avtalet: ”En skandal – är pinsamt”

Uppdaterad
Publicerad

Kurdo Baksi, svensk-kurdisk samhällsdebattör, reagerar starkt på att Sverige under Natoförhandlingarna åtagit sig att stötta ett turkiskt EU-medlemskap.

– Det är förfärligt, säger han till SVT Nyheter.

I det nya avtalet står det att Sverige inte ska erbjuda stöd till de kurdiska organisationerna YPG/PYD och FETO (även kallad Gülenrörelsen) samt att ett gemensamt säkerhetssamarbete för att motverka terrorism ska upprättas med Turkiet.

Dessutom ska Sverige aktivt stödja Turkiets försök att gå med i EU.

Sverige och Nato

Baksi: ”Turkiet är ett fängelse för oliktänkande”

– Den turkiska regimen skickar iväg kurder, HBTQ-aktivister och många andra till fängelse utan några som helst orsaker. Turkiet är ett fängelse för oliktänkande och inga demokratiska krafter får komma till tals, säger Kurdo Baksi och fortsätter:

– Sverige är ett av världens mest demokratiska stater och nu ska vi plötsligt hjälpa en av världens mest odemokratiska stater att komma in i EU-familjen. Jag tycker att det är en skandal, det är pinsamt.

”Avtalet påverkar Sveriges internationella anseende”

Enligt honom har en ny period av svensk utrikespolitik inletts.

– Det svensk-turkiska avtalet påverkar Sveriges internationella anseende enormt. Tidigare har Sverige varit en stark röst för de mänskliga rättigheterna, men efter Vilniusavtalet framstår Sverige mer som ett land på förtryckarnas sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet