Enligt manifestationens initiativtagare dröjer det 33 år innan lönerna är jämställda. Foto: TT/Arkiv

Kvinna? Då jobbar du nu gratis resten av dagen

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor tjänar 12,5 procent mindre än män, enligt siffror från Medlingsinstitutet. Omvandlat i tid är det en timmes gratis arbete varje dag mellan klockan 08 och 17, något som uppmärksammas av den digitala manifestationen ”lön hela dagen”.

Enligt siffror från Medlingsinstitutet tjänade kvinnor endast 87,5 procent av den lön män tjänade förra året. Skillnaden har minskat under åren och jämfört med siffrorna från 2014 är löneskillnaden 0,7 procentenheter mindre. Enligt rapporten går det att ta hänsyn till förklaringar till skillnaden, som utbildningsnivå och ålder, men om de förklaringarna utesluts finns fortfarande en oförklarad skillnad på 4,6 procent.

Största skillnaden beror på yrkesgrupper

Den största förklaringen till löneskillnaden är enligt medlingsinstitutet att män och kvinnor finns i olika yrkesgrupper som i sig skiljer i lönesättning. Störst är lönenskillnaden inom landstinget: 22,4 procent lägre lön för kvinnor. Minst är skillnaden för anställda inom kommunen där män tjänar 4,6 procent mer än sina kvinnliga kollegor.

Digital manifestation

På initiativ av Sveriges kvinnolobby har kampanjen #lönheladagen startats som en digital manifestation där personer uppmanas att dela statusen eller sätta en stämpel på sin profilbild för att sprida budskapet. Kampanjen startades för fem år sedan och enligt informationen i evenemanget har tiden sedan dess flyttats fram från 15.51 till 16.00. De skriver också att ”Med den förändringstakten (1,8 minuter per år) når vi jämställda löner först om 33 år – år 2050. Då har de flesta av dagens yrkesverksamma kvinnor gått i pension.”

Fakta

Medlingsinstitutet är en myndighet som lyder under Arbetsmarknadsdepartementet.

Varje år sedan 2009 publicerar de en rapport om löneskillnaden mellan kvinnor och män.

Enligt siffror från myndigheten har löneskillnaden minskat med 3,8 procent mellan åren 2005 och 2015.

Här finns hela rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.