Live

Lerskredet på E6 vid Stenungsund

Ett stort stycke av E6:an förstördes i ett lerskred vid Stenungsund på lördagsmorgonen. Tre personer har skadats sedan flera bilar och en buss kört över raskanten. Polisen utreder nu om händelsen kan ha orsakats av sprängningar på en byggarbetsplats i närheten.

Ett stort stycke av E6:an förstördes i ett lerskred vid Stenungsund på lördagsmorgonen. Tre personer har skadats sedan flera bilar och en buss kört över raskanten. Polisen utreder nu om händelsen kan ha orsakats av sprängningar på en byggarbetsplats i närheten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den raserade vägbanan på E6 kommer ta flera månader att reparera. Se förödelsen från ovan i klippet. Foto: Thomas Singer

Lerskred på E6 i Stenungsund

Överblick

Pinnat inlägg

Nu stänger vi denna direktrapport. Se och läs det senaste från raset på E6 i Stenungsund här istället:

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lerskred i Stenungsund – detta har hänt:

Skredet inträffade mellan kl 01 och 02 natten mot lördagen och orsakade stora skador på E6 vid Stenungsundsmotet. Ett tiotal fordon körde över raskanten men ingen människa skadades allvarligt.

Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från området på grund av risken för fler skred.

Polisen utreder om sprängningsarbete på ett bygge i närheten kan ha påverkat jordmassorna.

E6 är helt avstängd mellan Stenungsund och Ljungskile. Enligt Trafikverket är det oklart hur lång tid reparationsarbetet kommer ta – men det handlar om "många månader".

Trafiken tvingas ta omvägen över väg 650. Tunga fordon hänvisas till E45 över Trollhättan. Varje dygn brukar 10 000 fordon passera avsnittet av E6, som är viktig för hela Bohuslän och även sydöstra Norge.

Enligt experter finns mycket kvicklera i området. Lera som kan komma i rörelse vid bland annat regn eller vibrationer. Kvicklera finns i stora delar av Västsverige.

Se bilderna före och efter raset i videon nedan.

Kungen besöker Stenungsund på måndagen

H.M. Konungen och infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson kommer att besöka Stenungsund tillsammans med landshövding Sten Tolgfors på måndag klockan 13.30.

Syftet med besöket är att visa stöd till kommunen och övriga som arbetar med att hantera konsekvenserna av det omfattande skredet på E6:an, skriver Länsstyrelsen Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Jordskredsoffer skrivs ut från sjukhus – två vårdas fortfarande

En person som skadades i jordskredet skrevs ut från Kungälvs sjukhus vid 15-tiden på söndagseftermiddagen. Två personer vårdas fortfarande på sjukhus med lindriga skador.

Så leds trafiken om

Ett stort område kring raset på E6 vid Stenungssund har spärrats av och trafiken behöver ledas om i båda riktningar. På kartan ser du den rödstreckade väg 650 dit trafiken leds om under avspärrningarna.

Allt tung yrkestrafik uppmanas istället välja välja E45 mellan Göteborg och Trollhättan.

Enligt Västtrafik drabbas åtta busslinjer av skreden. Alla dessa linjer kör en annan väg än vanligt och resenärer kan räkna med förseningar. Alla hållplatser i skredrisks området har dragits in.

Bussarna mellan Lysekil och Göteborg och Uddevalla och Göteborg åker men kör riksväg 650 via Ucklum.

Hela Bohusbanan är sedan tidigare avstängd för underhåll och kommer vara det tills nästa höst. Ersättningsbussar går.

Räddningstjänsten: Ingen miljöskada vid den drabbade bensinmacken 

Bensinstationen inne på det skreddrabbade området ska inte utgöra någon miljöskada, det uppger nu Räddningstjänsten som under natten och morgonen besiktigat stationen för att säkerställa om läckage kan ha skett. Räddningstjänsten undersöker även ett mindre dieselläckage från en lastbil.

Tillsammans med Trafikverket och geotekniker gör man nu också en besiktning av områden kring Norumsån för att se om skredet kan innebära ytterligare konsekvenser.

– Vi räknar med att bedriva räddningsinsats till imorgon bitti, och sedan får vi se när vi är tillräckligt säkra för att lämna över till markägarna, till exempel Trafikverket, som tar det vidare, säger Anton Wikensten, insatsledare och pressansvarig på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Efter skredet har mindre ras i ytterområdena ägt rum.

– Lite småras i ytterkant har inträffat, det är inget konstigt, vid stora skred förflyttar sig material som gör att det i ytterkant kan leda till fortsatta små ras, men inte i den omfattningen som varit, säger Anton Wikensten.

Avspärrningarna runt området ska ha gjorts med säkerhetsmarginal, och polisen uppmanar allmänheten att inte beträda det avspärrade området.

Trots avrådan: Tung trafik i området

En lastbil kom körande på Ucklumsvägen, dit trafiken leds om efter raset, på söndagsförmiddagen, trots att Trafikverket uppmanar tung trafik att köra E45 istället. Chauffören fick vända om.

Trafikverket vill leda om tung trafik på E45 över Trollhättan i stället för småvägarna förbi E6 mellan Stenungsund och Ljungskile.

Foto: Mikael Berglund, frilans

SMHI: Inga anmärkningsvärda regnmängder

Det regnade vid tiden för skredet, något som ökar risken för skred, men enligt SMHI har det inte kommit ovanligt stora mängder regn.

-Under hela september har den närmaste mätstationen i Röra strand totalt fått 89 millimeter. Det brukar komma runt 80 millimeter i september, säger Linnea Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI till TT.

De största mängderna kom den 18-19 september, det vill säga måndag till tisdag. Då regnade det omkring 50 millimeter.

-Det är inga anmärkningsvärda mängder, men om man ser till hela sommaren så var det väldigt blött i framförallt juli men även augusti kom det mycket regn.

Polisen: Flera nyfikna på platsen under natten 

Under natten till söndag har flera personer tagit sig till avspärrningarna vid rasmassorna.

– Det rör sig främst om nyfikna ungdomar, säger presstalesperson August Brandt.

Polisen har kontrollerat personerna, men ingen har rapporterats för brott.

Under söndagen finns även väktare på plats vid avspärrningarna, skriver polisen på sin hemsida.

Man har tidigare gått ut och uppmanat allmänheten att hålla sig ifrån platsen på grund av risken för nya ras.

– Det kan vara farligt att röra sig där inne, säger HannaSofie Pedersen, chef för strategisk klimatanpassning på Statens geotekniska institut (SGI) till TT.

Kristersson om lerskredet: "Stor påverkan"

Statsminister Ulf Kristersson (M) skriver på Instagram att det är många som drabbas av lerskredet vid Stenungsund.

"Raset kommer att få mycket stor påverkan på de boende i området", skriver han och fortsätter:

"Mina tankar går till alla dem som har drabbats på olika sätt".

Han tackar också räddningstjänsten och polisen för deras insatser på platsen.

"Nu är det viktigt att låta myndigheterna fortsätta sitt arbete och att utreda exakt vad som ligger bakom raset", fortsätter Kristersson.

Ministern: Stöd finns redo vid behov

Ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), bedömer att det just nu inte finns något behov för regeringen att skjuta till extra resurser efter det omfattande jordskredet vid Stenungsund.

– Skulle det komma begäran om extra stödresurser så finns det en beredskap att svara upp gentemot det, säger han till TT.

Än så länge har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bidragit med sök- och räddningsteam samt hundpatruller längs skredet. Om det skulle riktas en stödbegäran till Försvarsmakten kan man med kort varsel ta ställning till och hantera en sådan, enligt Bohlin.

(TT)