Sedan 1928 har antibiotika kunnat ta död på farliga bakterier i kroppen. Men i vissa länder har antibiotika använts för mycket, och bakterierna har därför utvecklat resistens. Det kan innebära att till exempel sårinfektioner och lunginflammationer inte längre går att behandla.
Sprids snabbt i Europa
I takt med att vi reser allt mer har bakterierna också fått allt större spridning runtom i världen.
De senaste åren har antibiotikaresistenta bakterier ökat lavinartat, framför allt i södra Europa.
LÄS MER: Ny rapport: Resistenta bakterier sprids snabbt över hela Europa
Värst är läget i populära semesterländer som Grekland, Portugal och Italien.
Bakterier följer med hem
Och om man reser till länder där det är hög förekomst av resistenta bakterier är det vanligt att de följer med hem. Det säger Malin Grape på Enheten för Antibiotika och Vårdhygien på Folkhälsomyndigheten.
– Det finns studier gjorda på personer som varit ute och rest och där man ser att där det är hög förekomst är det väldigt många som kommer hem med resistenta bakterier i sin tarm.
Man blir alltså bärare av resistenta bakterier. Men det är först om man blir sjuk som det verkliga problemet uppstår.
– Om man någon månad efter att man kommit hem får till exempel en urinvägsinfektion är risken större att den orsakats av en resistent bakterie och då kan den vara svår att bota, säger Malin Grape.
Tvätta händerna
Men det finns sätt att skydda sig mot resistenta bakterier. Det allra viktigaste är att tvätta händerna, ofta och alltid innan maten, säger Thorbjörn Norén, infektionsläkare vid Örebro universitetssjukhus.
– MRSA, en bakterie av typen gula stafylocker, kan finnas på sedlar, handtag och ledstänger till exempel. När du sedan petar dig i näsan får du in den i kroppen.
– Ha därför med dig spritservetter när du är ute och reser, då man inte alltid har tillgång till tvål och vatten, säger Thorbjörn Norén.
LÄS MER: De lever med MRSA: ”Känns som om jag har pest”
Skippa salladen
En annan typ av resistent bakterie är ESBL. Det är en tarmbakterie som man kan få i sig genom maten. Därför bör man vara försiktig vid hotellens all-inclusive bufféer.
– Ät tillagad och varm mat. Sallad, frukt och grönsaker kan däremot ha sköljts i smutsigt vatten och bör därför undvikas, säger Thorbjörn Norén.
”Köp inte antibiotika själv på lokalt apotek”
Malin Grape på Folkhälsomyndigheten kan förstå att det finns oro för att resa utomlands när man läser om risken att få med sig resistenta bakterier hem. Samtidigt vill hon inte avråda från att resa.
– Framför allt är resistenta bakterier ett hot mot folkhälsan i stort. Man måste skilja på detta och den risk man tar som individ.
LÄS MER: Superbakterierna ett mycket värre hot än cancer
Men bör man resa med små barn, som kanske löper högre risk att bli sjuka på semestern?
– Det måste man avgöra själv som förälder. Men försök så långt det är möjligt att skydda hela familjen från att bli sjuka på resan. Om man ändå blir sjuk ska man absolut inte köpa antibiotika själv på ett lokalt apotek, säger Malin Grape.
”Res och ha skönt”
Men infektionsläkaren Thorbjörn Norén tycker att vi absolut bör fortsätta att resa på semester. Det finns de som kan vara bärare på bakterierna i många år, men immunförsvaret brukar ta hand om de efter en tid, säger han.
– Man behöver inte alls vara orolig. Det är först när du läggs in på sjukhus som det blir intressant. Res och ha det skönt.
Så skyddar du dig mot resistenta bakterier på resan
- Diskutera med din läkare om du har nedsatt immunförsvar innan du bokar en resa
- Ät väl genomstekt eller kokt mat
- Undvik råa skaldjur och rå fisk
- Undvik mat som stått framme länge
- Skala eller skölj frukt
- Tvätta händerna i samband med måltider och efter toalettbesök
- Välj vatten från obrutna plast- eller glasförpackningar alternativt kokat vatten
- Undvik massage på stranden, händerna har varit i kontakt med många kroppar innan dig och du kan få i dig resistenta hudbakterier
- Undvik att ta antibiotika i anslutning till utlandsresa
- Ta inga onödiga risker så att du behöver söka sjukhusvård utomlands
- Om du blir sjuk hemma och måste söka vård ska du alltid berätta att du varit utomlands
Källa: 1177 Vårdguiden i Västra Götalandsregionen