bild på lägenhetshusfasader längs en gata.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i videon vad hyresgäster tänker om sina hyreskostnader trots ljusning i ekonomin. Foto: Martin Ekelin

Ljusare tider i ekonomin – men fortsatt dystert för hyresgästerna

Publicerad

Räntesänkningar och lägre inflation innebär positiva nyheter för bolånetagare med obundna lån. Men för hyresgästerna blir effekten inte lika glädjande.

– Jämfört med de som äger sina bostäder och har lån som kan dra nytta av räntesänkningarna är absolut hyresgästerna förlorare, säger Maria Wiezell på Sveriges Konsumenter.

I maj sänkte Riksbanken styrräntan för första gången på åtta år, och inflationen har sjunkit sen årets början. Glädjande för hushåll med obundna bolån, men inte samma positiva effekt för den som bor i hyresrätt.

– Det normala är att hyrorna höjs år för år oavsett om vi har räntesänkningar och oavsett hur inflationen går, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges Konsumenter.

Ökade kostnader för el, vatten, värme, underhåll och räntor på lån har inneburit stora kostnadsökningar för hyresvärdar de senaste åren, samtidigt som hyrorna har höjts. Enligt Fastighetsägarna har dock inte hyresintäkterna ökat i samma takt.

– Skillnaden har då burits upp av hyresvärdarna, och långsiktigt är inte det en rimlig kostnadsfördelning om vi vill ha många och väl underhållna hyresrätter, säger Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna.

Hyreshöjningar på 15 procent i Stockholm

Förra året krävde de privata hyresvärdarna i Stockholm hyreshöjningar på 12 procent, som sedan landade på 5,8 procent. Då motiverades höjningen av ränteläget och hög inflation.

Tidigare i veckan kom Fastighetsägarna Stockholm med kravet för nästa års hyreshöjningar: 15 procent.

– Det är kraftiga kostnadsökningar på alla fronter. Bara för att inflationen nu minskar innebär det inte att kostnaderna faller, säger Tomas Ernhagen.

Flera av de stora bostadsbolagen ökade sina vinstmarginaler under förra årtiondet. Men enligt Tomas Ernhagen har lönsamheten halverats på grund av de senaste årens kraftiga ränteuppgång. Han lyfter även att gamla billiga lån nu behöver läggas om med högre ränta, vilket gör att finansieringskostnaderna inte sjunker.

”Hyrorna har fortsatt stiga”

Trots att kostnader för exempelvis el och värme blivit lägre tror Maria Wiezell på Sveriges Konsumenter på fortsatt stigande hyror med några procent per år under en lång tid framöver.

– Vi gick från väldigt höga elkostnader till mycket lägre elkostnader. Det har inte påverkat hyrorna, utan de har fortsatt att stiga, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges Konsumenter.

Se i videon vad hyresgäster tänker om sina hyreskostnader trots ljusning i ekonomin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.