Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jimmie Månsson, som varit spelfri i fyra och ett halvt år, berätta om den onda cirkeln och stödet från självhjälpsgruppen. Foto: Erik Lundmark/SVT

Reklam-sms svår frestelse för många med spelproblem

Uppdaterad
Publicerad

Spelreklam sköljer över oss i tv, tidningar och radio. Även med sms lockar spelbolagen till mer spel med sms – bland annat skickar Svenska spel ut sådana sms.

– Det är inte ansvarsfullt, säger Judith Horvath, rådgivare på Spelberoendes förening.

”Ännu en jackpot på spel, och gyllene läge för fler miljonvinnare.”

Så kan det se ut i sms från statliga Svenska spel. På två år har SVT Nyheters reporter fått över 100 sms med spelreklam från bolaget. Kunder och stödföreningar för personer med spelmissbruk vittnar om samma sak.

– Våra hjälpsökande bombarderas med sms, inte bara från Svenska spel utan många andra spelbolag, säger Judith Horvath, rådgivare på Spelberoendes förening i Göteborg.

”Triggar suget”

Folkhälsomyndigheten menar att spelmissbruk och sms-reklam har ett samband och att unga är extra utsatta. Personer som registrerat sig på myndighetssajten spelpaus.se ska inte få sms från spelbolag – men det finns tecken på att det bara är en tillfällig lösning.

– När spelstoppet upphör kan det komma sms igen, det triggar spelsuget. Jag brukar ge rådet att byta telefonnummer, säger Judith Horvath.

För Jimmie Månsson, i dag spelfri sedan 4,5 år, gick spelberoendet så långt att han tvingades sälja huset. Han efterlyser ett större ansvar från Svenska spel.

– Man luras av summorna de lockar med och tror kanske att man ska kunna lösa sina ekonomiska bekymmer. Bolagen vet vad de gör, säger han.

Miljoner kunder

2022 hade Svenska spel cirka 4 miljoner kunder. Hur många som får sms berättar bolaget inte av konkurrensskäl, men uppger för SVT Nyheter att alla kunder som får sms har godkänt det. Svenska spel framhåller att bolaget kontaktar kunder som visar tecken på ”ett osunt beteende” och spelare som visar varningssignaler ska heller inte få direktreklam.

– Vi har också extra åtgärder för unga kunder. De får spela för max 1000 kronor i månaden, och det ser vi har väldigt positiv effekt, säger Svenska spels hållbarhetschef Kajsa Nylander.

Christoffer Strålman vid Spelberoendes förening i Karlstad pekar på att spelberoende är inskrivet i socialtjänstlagen och menar att reglerna för marknadsföring borde likna den för marknadsföring av alkohol.

– Vad skulle staten säga om Falcon eller Absolut skickade direktreklam till alkoholister? frågar han.

Hör Jimmie Månsson berätta om sitt spelberoende och hur han tog sig ur det i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad händer i hjärnan vid ett spelberoende? Foto: SVT/Videoblocks

Den nya spellagen

En ny spellag klubbades av riksdagen i november 2022 och började gälla den 1 januari samt den 1 juli i år.  

Lagen innebär bland annat att olicensierat spel stängs ute från den svenska marknaden och det införs bland annat krav på tillstånd för spelprogramvara, ett förbud mot att främja olovligt spel och ett utökat förbud mot reklam för olicensierat spel. 

Däremot skärptes inte kraven om måttfullhet vid marknadsföring av spel, något som S, MP och V ville. 

Lagen skulle rikta in sig på kasino- och nätspel och ta större hänsyn till riskerna med att hamna i spelmissbruk. Folkhälsomyndigheten ville skärpa kravet ytterligare och myndigheten skrev i ett remissvar att direktreklam utgör ett problem för personer som har spelproblem eller ligger i riskzonen.

Källor: TT, Regeringen.se

Ska agera måttfullt

Utdrag ur svenska spels årsredovisning för 2021:

“Vårt viktigaste uppdrag är att vara ledande på spelansvar. Spel ska vara glädjefyllt, tryggt och inte gå till överdrift. Vi hjälper kunderna att minska sitt spelande när det finns anledning till det” 

“För oss är det kristallklart – som spelbolag har vi ett ansvar för att våra kunder spelar inom rimliga gränser”

Svenska spel skriver också att man ska “iaktta särskild måttfullhet avseende marknadsföring av spelverksamheten till konsument och ha en inriktning vid marknadsföringen som är socialt ansvarstagande så att den inte uppfattas som påträngande”

Behöver du hjälp?

Är du orolig över dina eller någon annans spelvanor? Ring stödlinjen på 020-819100 vardagar 9-17, samt till 21 måndagar och torsdagar. Det går också att chatta med en rådgivare via hemsidan stodlinjen.se

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111, chatt eller mejl. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-181818. Alla kvällar 19-22

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.