I september 2015 stod statsminister Stefan Löfven på Medborgarplatsen i Stockholm och uttalade de ofta citerade orden ”Mitt Europa bygger inte murar”. Men efter ett rekordhögt flyktingmottagande under hösten svängde regeringen och nu ligger migrationspolitiken på EU:s miniminivå.
Kan du förstå om folk har svårt att hänga med?
– Det finns de som tycker att vi gjort för mycket för snabbt och de som anser att vi gjort för lite under för lång tid. Jag anser att vi gjorde det som behövde göras, säger Stefan Löfven i SVT:s Agenda.
EU-samarbetet brast
Den situation som rådde i höstas var exceptionell, säger han.
– När jag talade på Medborgarplatsen sade jag just ”Mitt Europa bygger inte murar”. Men samarbetet i Europa har bevisligen inte fungerat. Några få länder kan inte ta hela EU:s ansvar för flyktingpolitiken. När EU i övrigt inte fungerade och tog sitt ansvar då var vi tvungna att sätta ner foten, säger Stefan Löfven.
Antalet asylsökande i Sverige har sjunkit dramatiskt sedan i höstas. Inför 2016 har migrationsminister Morgan Johansson talat om att 70.000 asylsökande är på gränsen för vad Sverige klarar av. Samtidigt har Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin talat om att Sverige bör ha mottagningskapacitet för 150.000 asylsökande.
En fråga om välfärd
Stefan Löfven vill inte prata om siffror utan säger att det är en fråga om vad landet kan erbjuda dem i fråga om skola, bostäder och sjukvård.
– Mitt besked till svenska folket är, att vi ska inte tillbaka till den situation vi hade i fjol höst. Vi måste ha en mottagning som är hållbar och där välfärden fungerar för alla, säger Stefan Löfven.
Enligt Stefan Löfven måste flyktingkrisen lösas på EU-nivå, dels genom det avtal som är på väg att slutas med Turkiet för att stoppa flyktingresorna till Grekland. Och dels genom att alla 28 medlemsländer tar sitt ansvar för ett ordnat mottagande. Om länder vägrar finns anledning att ifrågasätta deras medlemskap i Schengen, tycker han.
– Någon ordning får det vara.
Osäkert asylland
EU:s avtal med Turkiet innebär att flyktingar som tar sig till Grekland ska skickas tillbaka till Turkiet. Samtidigt är Sveriges hållning fortfarande att Turkiet inte är ett säkert asyllland, på grund av kurdernas situaion och anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter.
Men för att stoppa drunkningsdöden på Medelhavet finns inget annat alternativ, säger Stefan Löfven.
– Bara i år har 450 människor dött på dessa vatten mellan Turkiet och Grekland. Jag menar att det här samarbetet med Turkiet är viktigt för att få stopp på detta, säger han och tillägger att han bett om en skrivelse som kräver att avtalet följer internationella lagar.
Stefan Löfven fick också frågor om det tonläge hans parti haft i invandringsdebatten tidigare. och hur han såg på att partiet nu anammat både retorik och politik som tidigare kritiserats.
Du måste någon gång ha funderat på förändringen i språkbruk. Den som förr talade om volymer eller ställde välfärd mot flyktingmottagande blev väldigt hårt kritiserade av er Socialdemokrater. I dag är det din egen retorik.
– När det kommer 163.000 människor till Sverige som det gjorde under 2015 är läget ett helt annat. Det är dubbelt så många som Sverige någonsin har tagit emot. Då står jag upp för den svenska välfärden. Den måste fungera, säger Stefan Löfven.