Statsminister Stefan Löfven (tv) inleder seminariet Global Deal, hans prestigeprojekt under högnivåmötet i FN-högkvarteret. Foto: TT

Löfven presenterar Global Deal

Uppdaterad
Publicerad

I dag lanserade Stefan Löfvens Global Deal, som syftar till att skapa bättre villkor på världens arbetsmarknader i FN-skrapan i New York. – Det här har betydelse för anställda runtom i världen, säger han till SVT Nyheter.

På första bänk i konferensrummet i FN satt kronprinsessan Victoria och i rummet fanns också flera stats- och regeringschefer. Stefan Löfven inledningstalade och började med att berätta om sitt första sommarjobb, hur han grävde diken i norra Sverige. Våra arbeten påverkar hur vi lever på många plan, argumenterade statsministern.

– Om man vill förbättra ett land... Förbättra människors arbetssituation.

Han fick medhåll av den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD:s generalsekreterare Angel Gurría.

– Global Deal är ett initiativ vars tid har kommit. Det spänner över alla sektorer i samhället, sade han.

”Främja demokratisk utveckling”

Tanken med initiativet är att länder, bolag och organisationer – genom att skriva på en slags avsiktsförklaring – ska förbinda sig till att blåsa liv i frågor som rör utmaningar på arbetsmarknaden. Det ska ske genom att respektera den internationella arbetsorganisationen ILO:s skrivningar och stärka möjligheterna till förhandlingar, både nationellt och lokalt.

– Social dialog är det bästa sättet för anställda och arbetsgivare att förbättra arbetsvillkor och affärsvillkor, sade statsministern.

– Länder måste aktivt bidra till att främja demokratisk utveckling, fundamentala fackliga rättigheter och mänskliga rättigheter i generell mening. Det är grunden i den sociala dialogen. Vi vill be er att vara med i arbetet. När vi arbetar tillsammans vet vi att vi kan, och kommer, att lyckas.

Stefan Löfven sade att arbetarna är de som skapar välfärden.

– Att ge dem hederliga villkor är inte bara moraliskt rätt, det är också smart. De som skapar välfärden borde också vara en del av den.

”Det här är början”

Efter lanseringen lät statsministern hoppfull när han pratade med SVT Nyheters reporter.

– Det här är början. Nu har vi ett antal länder, organisationer, arbetsgivare och företag med. Nu menar jag att detta ska sprida sig.

Han är nöjd med all beröm han fick under lanseringen, men tycker att det är viktigare att det verkligen sker en förändring.

– Det känns väldigt bra, men det viktigaste är att det blir framsteg. Det här har betydelse för anställda runtom i världen, att man kan ha schyssta villkor och säkra arbetsmiljöer, det är det som räknas.

De har anslutit sig till Global Deal

Länder: Angola, Österrike, Bangladesh, Kambodja, Kanada, Chile, Colombia, Sverige och Tunisien.

Fackföreningar: ETUC, IF Metall, ITUC, LO, Saco, TCOF, UGTT, Unionen.

Bolag och organisationer: Hennes & Mauritz, Ica, Scania, Swedfund, SCA, Nir, Unilever, NIR (näringslivets internationella råd)

Andra organisationer: internationella arbetsorganisationen ILO, ekonomiska samarbetsorganisationen OECD, FN-organisationen UN Global Compact

Källa: Regeringen

Risker för världens arbetare

Varje år sker 2,3 miljoner arbetsrelaterade dödsfall.

Årligen äger också 310 miljoner icke-dödliga arbetsrelaterade olyckor rum. 160 miljoner människor blir sjuka med anledning av sitt arbete.

780 miljoner människor världen över arbetar men tjänar inte tillräckligt mycket för att kunna ta sig ur fattigdom.

Källa: Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.