Foto: SVT

Luspolisen: ”Vi måste ta det på allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Annelie Lövgren och Mimmi Kvist är två mammor som bor på varsin sida om Stockholm och är trötta på löss. Tillsammans har de skapat bloggen ”Luspolisen” för att försöka utrota lössen i Sveriges skolor och förskolor.

– Förra hösten gick det löss på förskolan, det bara gick runt, runt, runt. Vi hade löss säkert två-tre gånger inom loppet av en månad. Då ägnade vi många timmar åt att kamma. Till slut tröttnade vi på att det inte tog stopp. Jag och en bekant beslöt oss för att göra en liten kampanj, som vi kallade för luspolisen. Då gjorde vi lite affischer, som vi sedan la upp på vår blogg.  Vi spred det även på skolorna där våra egna barn har gått, säger Mimmi Kvist.

Hon menar att man kan stoppa spridningen av löss genom att sprida information om luskamning. Mimmi Kvist menar att det är det enda som verkligen hjälper för att upptäcka och stoppa lössen.

– Förskolans personal var väldigt tacksamma. De har ju inte rätt att neka ett barn och komma in på förskolan, även om de har löss. De kan ju rekommendera föräldrarna att de ska gå hem och luskamma istället, men de får inte säga nej till ett barn att komma dit.

Viktigast att ta det på allvar

Varför tror du att det blir vanligare och vanligare?

– I min generation, vi som är födda på 70- och 80-talet, tror jag att det inte gick så mycket löss när vi var små. Vi har nog dålig kunskap om hur snabbt det sprider sig och på vilket sätt det sprider sig.

Men framför allt menar hon att det beror på att man inte ser det som ett stort problem.

– Jag skulle säga, att det viktigaste är att ta det på allvar. Att vara noggrann med att gå igenom sitt barns hår och sitt eget hår. Det räcker inte med en vanlig hårborste, utan det behöver vara en luskam. Hittar man löss eller lusägg, då ska man behandla håret med lusschampo, Man ska kamma noggrant. Minst en vecka efter ett lusangrepp, tills man är helt säker på att de är borta. Det gäller att gå igenom håret noggrant, att sätta upp delar av håret så att det inte kommer i kontakt med varandra under kamningen och så där. Så det viktigaste är att ta det på allvar. Gör man inte någonting åt problemet, så kommer det att vara kvar i barngrupperna.

”Kan drabba vem som helst”

Men Mimmi Kvist påpekar att det inte har att göra med renlighet att göra.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att påpeka att det har ingenting med renlighet att göra. Det kan drabba precis vem som helst. Det handlar ju bara om att håret råkar komma i kontakt med någon annans hår eller någon annans mössa, kam eller något där det finns en levande hus. Den får fäste i håret och så lägger den ägg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.