Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag blev partiledare 2021” – hör Magdalena Andersson (S) om varför partiet inte stoppat den oetiska försäljningen tidigare. Foto: Vlada Cakic

Magdalena Andersson (S) om Kombilotteriet: ”Uppenbart att försäljningen skett med felaktiga metoder”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning av Socialdemokraternas lotteriförsäljning visar att oetiska metoder använts sedan 2008. Nu kommenterar partiledaren Magdalena Andersson uppgifterna.

– Jag tycker att det visar att vårt beslut om att upphöra med telefonförsäljning via telemarketingbolag var helt rätt, säger S-ledaren till SVT.

I september visade en granskning av Dagens Nyheter att det telemarketingbolag som säljer lotter åt Socialdemokraternas bolag Kombispel använder sig av oetiska och aggressiva metoder.

Under fredagen avslöjade SVT att oetiska försäljningsmetoder använts ända sedan 2008, enligt tio tidigare anställda på telemarketingbolag som anlitats av Kombispel.

Socialdemokraternas lotter

– Det är uppenbart att försäljningen skett med felaktiga metoder, säger Magdalena Andersson, partiledare för Socialdemokraterna.

”Stärker mig i beslutet”

Andersson säger att beskedet för henne bekräftar att partiet gjort rätt, när de nyligen meddelade att man upphör med telefonförsäljningen, sparkade Kombispels vd och uppmanade styrelsen att avgå.

– Det stärker mig i att det var rätt beslut.

Varför har ni då inte agerat tidigare, på 17 års tid?

– Man har ju vid flera tillfällen agerat, men den slutsatsen jag har dragit är att sälja lotter för Socialdemokraterna via telemarketingbolag – det är ingen bra idé, säger Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna är förmånstagare för den här försäljningen. Har partiet brustit?

– Det är uppenbart att det finns delar av den här försäljningen som inte har gått rätt till, och det är också därför vi tagit beslutet att avsluta.

M: ”Cyniskt”

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) reagerar på de nya uppgifterna, och är kritisk. Hon menar att Socialdemokraterna måste kontrollera och avsluta eventuella ofrivilliga prenumerationer, och betala tillbaka pengar till de personer som känner sig lurade:

”Magdalena Andersson måste ta ansvar för den aggressiva försäljningen av lotter som har pågått under 16 års tid och cyniskt med kirurgisk precision riktat in sig på att lura äldre”, skriver hon i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialdemokraternas lotter

Mer i ämnet